Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Petra Hogenboom, assistent-conservator collectie Egypte, en egyptoloog Ben van den Bercken houden een duo-lezing in het kader van de tentoonstelling Goden van Egypte. Ze vertellen over enkele van de belangrijkste kosmische godheden van het Egyptische pantheon.

Temple_of_Dendera

Het oog van Horus in de tempel van Dendera (Egypte) © Mick Palarczyk

Dag en nacht

De zon en de maan waren belangrijk in het dagelijks ritme van de oude Egyptenaren. Beide zijn ook belangrijke kosmische godheden en waren bovendien verbonden met talloze andere goden. Welke vormen nemen ze aan en hoe hangen ze samen? In deze duo-lezing bespreekt Hogenboom de rol en verschijningsvormen van de verschillende maangoden vanaf het begin van de Faraonische periode tot en met de Grieks-Romeinse tijd. Van den Bercken vertelt over de vormen van de zonnegod en gaat kort in op diens belang voor de dynastieën. De mythen waarin de zonnegod een rol speelt passeren de revue en leiden u zelfs naar Nubië.

Petra Hogenboom is assistent-conservator collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden en promovenda aan de Universiteit Leiden. Ben van den Bercken is archeoloog en houdt zich bij het Rijksmuseum van Oudheden als onderzoeker bezig met de Meroïtische nederzetting Shokan.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

Bezoek ons: