Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

National Geographic live webinars

De Collection Egypte live webinars van National Geographic vormen een fraaie aanvulling op het zesdelige verzamelwerk Collection Egypte. Daarin u leest over de geschiedenis en de archeologie van het land van de farao’s. Toch valt er nog zo veel meer te vertellen over Egypte. Om die reden biedt National Geographic vier live webinars aan. Vanuit het Rijksmuseum van Oudheden belichten vijf top-egyptologen (waaronder de RMO-conservatoren Daniel Soliman en Lara Weiss) in vier avonden interessante en actuele thema’s uit hun vakgebied.

  • data: woensdag 12 mei, 26 mei, 9 juni en 23 juni 2021
  • tijd: 19.30 uur – 20.30 uur
  • locatie: livestream vanuit de Tempelzaal in het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 45 (alleen per serie te boeken)
  • reserveren: ga naar de website van National Geographic

Programma

Tijdens de webinars is er gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers via een chatroom. Aan het eind van de uitzending worden die vragen live behandeld. Na afloop van elke live-sessie krijgt u de uitzending toegestuurd om desgewenst nogmaals te bekijken.

Aanmelden

Op de dagen waarop de webinars plaatsvinden, ontvangt u per e-mail een link die toegang geeft tot de digitale webinaromgeving. In deze mail vindt u ook verdere instructies. De live-webinars zijn te volgen via een mobiele telefoon, tablet, of computer. U hoeft hiervoor geen aparte software te installeren.

12 mei – Olaf Kaper

Thema: Goden en magie in het oude Egypte
Religie voor de elite en voor het volk

Voor de moderne mens is de godsdienst van het oude Egypte maar lastig te doorgronden, vooral omdat deze vorm kreeg in een tijd waarin men er een heel andere kijk op de wereld op nahield. De farao vervulde een belangrijke functie binnen het geloof. Hij was als enige sterveling in staat om rechtstreeks met de goden te communiceren. De religieuze activiteiten van de bevolking waren vooral gericht op de behoeften van het dagelijks leven, waarbij magie als bruikbaar hulpmiddel kon dienen.

26 mei – Athena Van der Perre

Thema: De familie van Toetanchamon
Genealogie van Achnaton, Nefertiti en Toetanchamon

Toetanchamon behoort tot de spraakmakendste figuren van de Egyptische Oudheid, mede dankzij zijn intacte graftombe. Door de tumultueuze periode waarin hij leefde, en de damnatio memoriae die na zijn dood werd uitgevaardigd, is onze kennis over zijn leven en dat van zijn familie nog altijd zeer beperkt. Toetanchamon werd geboren in Amarna en was nauw verwant aan Achnaton, de zogenaamde ketterkoning, en Nefertiti. Recent onderzoek bracht echter een aantal nieuwe, verrassende feiten over de Amarna-periode aan het licht.

9 juni – Daniel Soliman

Thema: Nieuwe ontdekkingen en opgravingen
Actuele egyptologie en archeologie

De afgelopen tijd stond Egypte volop in de schijnwerpers. Op verschillende plekken in het land zijn nieuwe oudheidkundige musea geopend en in het beroemde Egyptisch Museum aan het Tahrirplein kunnen bezoekers zich tegoed doen aan nieuwe collecties. In Sakkara en bij Luxor zijn nieuwe archeologische ontdekkingen gedaan die op de voet worden gevolgd door de media. Tegelijkertijd worden er verschillende opgravingen uitgevoerd door Egyptische en internationale teams – komende jaren lijken nog talloze belangrijke geheimen te worden onthuld.

23 juni – Lara Weiss & Wouter Claes

Thema: Nederlandse en Belgische egyptologie
Een blik op de geschiedenis en de huidige activiteiten van egyptologen uit de Lage Landen

Belgische onderzoekers voeren al sinds het prille begin van de twintigste eeuw opgravingen uit in Egypte. In de loop van de geschiedenis werden tientallen vindplaatsen onderzocht. Ze liggen verspreid over de hele Nijlvallei en omspannen de volledige tijdlijn van het oude Egypte. Nederlandse onderzoekers werken pas relatief kort in Egypte. In deze webinar wordt u bijgepraat over de rijke geschiedenis van het Nederlandse en Belgische archeologische onderzoek in Egypte en de betrokkenheid van het Rijksmuseum van Oudheden.

Collection Egypte National Geographic

Collection Egypte National Geographic

Bezoek ons: