Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing door Christoph Pieper

Cicero’s dood in 43 v.Chr. wordt vaak als symbool voor de ondergang van de Romeinse republiek beschouwd. Na jaren van burgeroorlog komt daarna keizer Augustus aan de macht. Christoph Pieper (universitair docent aan de Universiteit Leiden) stelt in zijn lezing de vraag centraal of historici altijd vonden dat Cicero en Augustus lijnrecht tegenover elkaar staan.

  • datum: vrijdag 11 september 2020
  • tijd: 15.00 – 16.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • toegang: gratis
  • georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Leiden, in het kader van de Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020)

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Augustus aan de macht

Cicero stierf in december 43 v.Chr. als slachtoffer van de proscriptie van het tweede triumviraat, gevormd door Lepidus, Marcus Antonius en Octavianus, de latere keizer Augustus. Cicero’s dood wordt vaak als symbool voor de ondergang van de Romeinse republiek beschouwd. Na jaren van wrede burgeroorlog tussen 42 en 31 v.Chr. slaagde Octavianus er immers in om zijn tegenstander (en eerdere bondgenoot) Antonius te verslaan. Kort daarna werd hij tot Augustus uitgeroepen. Hij is als stichter van het Julisch-Claudische keizerhuis de geschiedenis ingegaan.

Drie contexten

Cicero en Augustus lijken in elk opzicht lijnrecht tegenover elkaar te staan. Maar werd dat altijd zo gezien? In de lezing staat deze vraag centraal en zullen drie antwoorden vanuit drie verschillende contexten worden besproken:

  • Historicus Velleius Paterculus, die in de tijd van keizer Tiberius schreef (zijn werk ontstond rond 30 na Chr.)
  • Leonardo Bruni’s Geschiedenis van het Florentijnse volk (geschreven tussen 1415 en 1444).
  • Recent onderzoek, met name wat betreft Cicero’s aanwezigheid in Augusteïsche literatuur.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken worden van 3 t/m 13 september 2020 tien dagen lang verschillende online activiteiten georganiseerd vanuit het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Cicero Van republiek naar keizertijd Castro Actium

De slag om Actium (2 september 31 v.Chr.) door Lorenzo A. Castro (1672 , collectie: National Maritime Museum, Londen)

Bezoek ons: