Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing door Hein van Dolen

Drs. Hein van Dolen is classicus, vertaler en publicist. Hij studeerde klassieke talen en letterkunde en byzantinologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2013 won hij de Oikos publieksprijs. Hij houdt een lezing over geloof en politiek op Cyprus tijdens de drie byzantijnse perioden, tussen ca. 330 en 1192 na Chr. De lezing wordt gegeven in het kader van de tentoonstelling Cyprus.

  • datum: dinsdag 14 januari 2020
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • toegang: reserveren is niet mogelijk, tickets uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

Drie byzantijnse perioden

Het eiland Cyprus is vanaf de vroege oudheid een gewilde prooi geweest en dat is in de eeuwen van onze jaartelling zo gebleven. Na de Romeinse overheersing vanaf 58 v. Chr. viel het eiland rond 330 na Chr. toe aan Constantijn de Grote. Dan begint de eerste van de drie byzantijnse perioden op Cyprus die tot het jaar 1192 hebben geduurd. Alles bij elkaar hebben de Byzantijnse keizers slechts 350 jaar de macht op Cyprus uitgeoefend, met lange onderbrekingen van Arabische invallen en steeds wisselende heersers.

Geloof en politiek

Voor de Cyprioten was het erg belangrijk om te laten zien dat ze hun ware geloof te danken hadden aan de eerste christenen (met name de apostel Paulus) en de vroege orthodoxe kerk. Veel kloosters, talloze heiligen en een overdaad aan iconen en fresco’s op het eiland getuigen van hun godsvrucht. Meer dan eens bood Cyprus onderdak aan allen die vanwege hun godsdienstige overtuiging werden verdreven of waren gevlucht.

Mozaiek Panayia Angeloktisti

Byzantijns mozaïek in de kerk van Panayia Angeloktistiin Kiti bij Lanarca (Cyprus).

Bezoek ons: