Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing door David Kertai

De Europese ‘herontdekking’ van Assyrië (rond 1840) riep de vraag op of Assyrische sculpturen artistieke waarde hebben. Men ging hierbij uit van de klassieke Griekse sculpturen. RMO-conservator David Kertai vertelt hoe dit uitgangspunt de omgang met andere oudheden heeft gevormd en vertekend.

  • zondag 18 april 2021
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur
  • deelname: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

‘Echte kunst is slechts door de Grieken gemaakt’

De Europese ‘herontdekking’ van Assyrië (rond 1840, in de Mosul-provincie van het Ottomaanse Rijk) riep de vraag op of Assyrische sculpturen artistieke waarde hebben. Het ijkpunt in deze discussie wordt gevormd door klassieke Griekse sculpturen. Deze zijn bepalend voor hoe andere oudheden worden gewaardeerd, verzameld en tentoongesteld. In deze lezing bekijkt David Kertai hoe de verheven positie van de klassieke oudheden onze omgang met andere oudheden, zoals die uit Assyrië, hebben gevormd en vertekend.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 8 t/m 18 april 2021 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Grieken beeldengalerij Pan

Griekse beelden in het Rijksmuseum van Oudheden

Bezoek ons: