Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Kretenzische werkelijkheid of Victoriaanse fictie?

De begenadigde Britse archeoloog Arthur Evans deed aan het begin van de twintigste eeuw opgravingen in Knossos, op het Griekse eiland Kreta. Maar hij was ook een kind van zijn tijd en vooral de laatste decennia worstelen archeologen met zijn erfenis. Archeoloog Josho Brouwers vertelt erover in zijn lezing Kretenzische werkelijkheid of Victoriaanse fictie? Arthur Evans en het ‘Paleis van Minos’ te Knossos

  • datum: zondag 29 maart 2020
  • tijd: 15.00 – 16.00 uur
  • locatie: Trajanuszaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • toegang: gratis (excl. museumentree) | graag vooraf aanmelden

Deze lezing wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (26 maart t/m 5 april 2020).

Worstelen met Evans’ erfenis

De Britse archeoloog Arthur Evans deed aan het begin van de twintigste eeuw opgravingen in Knossos, op het Griekse eiland Kreta. Hij ontdekte hier een groot complex dat hij een ‘paleis’ noemde en toeschreef aan de legendarische koning Minos. De bijbehorende archeologische cultuur doopte hij de ‘Minoïsche’. Evans was een begenadigd archeoloog, maar ook een product van zijn eigen tijd. Vooral de laatste decennia worstelen archeologen met de erfenis van Arthur Evans. Zo heeft hij ons opgezadeld met termen die doorgaans problematisch zijn. Is het paleis van Knossos wel écht een paleis? Ook zijn drang om van de Minoïsche cultuur de eerste typisch Europese beschaving te maken, heeft geleid tot interpretaties waarbij de werkelijkheid in het gedrang is gekomen. En wat te denken van de invloedrijke reconstructies die Evans heeft laten maken? Niet alleen van fresco’s, maar ook op te Knossos zelf, waarbij vaak de oorspronkelijke archeologica goeddeels zijn vernietigd?

Over Josho Brouwers

Dr. Josho Brouwers is Mediterraan archeoloog en gespecialiseerd in het oude Griekenland. Naast zijn schrijfwerk verzorgt hij cursussen en lezingen over de oudheid. Hij is bovendien hoofdredacteur van de website Ancient World Magazine.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 26 maart t/m 5 april 2020 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Aanmelden

  • Voer een getal tussen 1 en 5 in.
  • *=verplicht veld
    Nieuwsbrief: u ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

De troonzaal van het 'paleis' van Minos in Knossos

De buste van Arthur Evans in Knossos

Bezoek ons: