Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Kretenzische werkelijkheid of Victoriaanse fictie?

De begenadigde Britse archeoloog Arthur Evans deed aan het begin van de twintigste eeuw opgravingen in Knossos, op het Griekse eiland Kreta. Maar hij was ook een kind van zijn tijd en vooral de laatste decennia worstelen archeologen met zijn erfenis. Archeoloog Josho Brouwers vertelt erover in zijn lezing Kretenzische werkelijkheid of Victoriaanse fictie? Arthur Evans en het ‘Paleis van Minos’ te Knossos

  • datum: zondag 6 september 2020
  • tijd: 15.00 – 16.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • deze lezing wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020)

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Worstelen met Evans’ erfenis

De Britse archeoloog Arthur Evans deed aan het begin van de twintigste eeuw opgravingen in Knossos, op het Griekse eiland Kreta. Hij ontdekte hier een groot complex dat hij een ‘paleis’ noemde en toeschreef aan de legendarische koning Minos. De bijbehorende archeologische cultuur doopte hij de ‘Minoïsche’. Evans was een begenadigd archeoloog, maar ook een product van zijn eigen tijd. Vooral de laatste decennia worstelen archeologen met zijn erfenis. Zo zadelde hij hen op met termen die doorgaans problematisch zijn. Is het paleis van Knossos wel écht een paleis? Ook zijn drang om van de Minoïsche cultuur de eerste typisch Europese beschaving te maken, heeft geleid tot interpretaties waarbij de werkelijkheid in het gedrang is gekomen. En wat te denken van de invloedrijke reconstructies die Evans liet maken? Niet alleen van fresco’s, maar ook op te Knossos zelf, waarbij vaak de oorspronkelijke archeologica goeddeels zijn vernietigd?

Over Josho Brouwers

Dr. Josho Brouwers is Mediterraan archeoloog en gespecialiseerd in het oude Griekenland. Naast zijn schrijfwerk verzorgt hij cursussen en lezingen over de oudheid. Hij is bovendien hoofdredacteur van de website Ancient World Magazine.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken worden van 3 t/m 13 september 2020 tien dagen lang verschillende online activiteiten georganiseerd vanuit het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

De troonzaal van het 'paleis' van Minos in Knossos

De buste van Arthur Evans in Knossos

Bezoek ons: