Ontdek onze Egyptische en Romeinse collectie

Onze interactieve rondleidingen worden gegeven door ervaren museumdocenten. Ze zijn ontwikkeld voor diverse niveaus en leerjaren. Tijdens een rondleiding stemt de museumdocent zijn of haar verhaal af op het niveau van de groep. Zelf aan de slag gaan en ontdekken, maar ook goed kijken, kritisch denken en samenwerken staan centraal. De flexibiliteit van de museumdocent biedt daarnaast voldoende ruimte voor vragen en gesprekken vanuit de interesses en het enthousiasme van de studenten zelf.

De oudheid en nu

Door de museumobjecten op interactieve wijze samen met de studenten te bekijken, laat de museumdocent zien dat het verleden veel raakvlakken heeft met het heden. Niet alleen maken de studenten kennis met de mensen uit de oudheid, maar ze ervaren ook hoe deze mensen ons iets kunnen vertellen over onszelf.

Duur

75 minuten

Kosten

Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor schoolklassen uit het middelbaar beroepsonderwijs.

Reserveren

We verzoeken per 15 studenten één begeleider mee te nemen. Meer begeleiders zijn uiteraard welkom. De begeleiders krijgen in het museum een ondersteunende rol: licht hen hierover in.

Rondleiding Egyptenaren: Wie waren wij?

Studenten maken kennis met de mummies in het Rijksmuseum van Oudheden. Wie waren de mensen achter de windselen? Waarom koos men voor mummificatie? Hoe wilden Egyptenaren herinnerd worden na de dood? En wat kon je écht niet missen en nam je daarom mee in het graf? Daarnaast gaat de museumdocent ook in gesprek met de studenten over het tentoonstellen van de mummies in het museum. Wat vinden ze daar zelf van?

  • Deze interactieve rondleiding sluit aan bij het vak burgerschap, specifiek de sociaal-maatschappelijke dimensie, en behandelt de thema’s identiteit, religie, cultuur en traditie. Het programma is daarnaast gericht op het trainen van de 21e-eeuwse vaardigheden, zoals kritische denkvaardigheden.

Rondleiding Romeinen: Van ruilhandel tot bitcoin

Studenten maken kennis met de handelswereld van de Romeinen. Hoe betaalde men voor dingen in Nederland toen de Romeinen er de baas werden? Waren er toe ook A-merken en modetrends? Kon je ook producten uit het buitenland verkrijgen? En wat kostte dat dan? Wat verdiende een gemiddelde burger ongeveer? Daarnaast gaat de museumdocent ook in gesprek met de studenten over hoe duurzaam men in het Romeinse rijk producten maakte en kocht, en hoe wij dat nu doen. Vind jij dat we duurzamer zouden kunnen zijn?

  • Deze interactieve rondleiding sluit aan bij het vak burgerschap, specifiek de economische dimensie, en behandelt de thema’s geld, arbeid, produceren en consumeren en duurzaamheid. Het programma is daarnaast gericht op het trainen van de 21e-eeuwse vaardigheden, zoals kritische denkvaardigheden.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw klas is? Dat kan! Als u de bon onderaan de pagina print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs. Bij online reserveren kunt u hiervoor de optie ‘Ticketkeuze > Overige kortingskaarten’ kiezen. Let op: neem de geprinte bon mee op de dag van uw bezoek. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2023.)

Studenten Middelbaar Onderwijs Romeinen