Corona-update

In verband met de huidige corona-maatregelen ontvangt het museum t/m tenminste 25 januari 2022 geen schoolgroepen.

Ontdek onze Egyptische en Romeinse collectie

Onze ervaren museumdocenten nemen uw studenten mee naar de belangrijkste en mooiste voorwerpen uit de collectie. Hun verhaal stemmen zij af op het niveau van de groep.

Oudheid in elkaar puzzelen

Door de museumobjecten op interactieve wijze samen met de studenten te bekijken, laat de museumdocent zien dat het verleden veel raakvlakken heeft met het heden, en uit welke puzzelstukjes het onderzoek naar de oudheid bestaat. Hij of zij vertelt hoe groot die puzzel is, hoeveel stukjes we nog missen, maar ook dat we door kritisch te denken en goed te kijken nog best ver kunnen komen met het leren kennen van de mensen uit de oudheid.

  • dagen: maandag t/m vrijdag
  • duur: ca. 1 uur
  • kosten: € 100 per rondleiding (max. 30 studenten). Het is ook mogelijk om  te betalen met de Cultuurkaart
  • reserveren: bel met onze servicedesk via 071 – 5163 163
  • coronatoegangsbewijs: voor scholieren/studenten en begeleiders 18+ verplicht

We verzoeken per 15 studenten één begeleider mee te nemen. Meer begeleiders zijn welkom (gratis). De begeleiders krijgen in het museum een ondersteunende rol: licht hen hierover in.

Rondleiding Egyptenaren: Wie waren wij?

Studenten maken kennis met de mummies in het Rijksmuseum van Oudheden. Wie waren de mensen onder de windselen? Waarom koos men voor mummificatie? Hoe wilden Egyptenaren herinnerd worden na de dood? En wat kon je écht niet missen en nam je daarom mee in het graf? Daarnaast gaat de museumdocent ook in gesprek met de studenten over het tentoonstellen van de mummies in het museum. Wat vinden ze daar zelf van?

  • Deze interactieve rondleiding sluit aan bij het vak burgerschap, specifiek de sociaal-maatschappelijke dimensie, en behandelt de thema’s identiteit, religie, cultuur en traditie. Het programma is daarnaast gericht op het trainen van de 21e-eeuwse vaardigheden, zoals kritische denkvaardigheden.

Livestream-rondleiding Romeinen: Van ruilhandel tot bitcoin

Studenten maken kennis met de handelswereld van de Romeinen. Hoe betaalde men voor dingen in Nederland toen de Romeinen er de baas werden? Waren er toe ook A-merken en modetrends? Kon je ook producten uit het buitenland verkrijgen? En wat kostte dat dan? Wat verdiende een gemiddelde burger ongeveer? Daarnaast gaat de museumdocent ook in gesprek met de studenten over hoe duurzaam men in het Romeinse rijk producten maakte en kocht, en hoe wij dat nu doen. Vind jij dat we duurzamer zouden kunnen zijn?

  • Deze interactieve rondleiding sluit aan bij het vak burgerschap, specifiek de economische dimensie, en behandelt de thema’s geld, arbeid, produceren en consumeren en duurzaamheid. Het programma is daarnaast gericht op het trainen van de 21e-eeuwse vaardigheden, zoals kritische denkvaardigheden.

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u de bon onderaan de pagina print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs. Let op: graag vooraf online reserveren als ‘RMO-voucher’. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2022)

Zalen Romeinen voortgezet onderwijs