Nepnieuws en propaganda

De escape game

Zoekt u een activiteit om het onderwerp nepnieuws en bronnenkritiek met uw studenten te behandelen, maar dan eens buiten het klaslokaal? Kom dan de escape game Keizers & Co. spelen. Nepnieuws is echt niet alleen van nu. De Romeinse keizers konden er ook wat van! Hoe gingen zij om met hun tegenstanders? En hoe lieten ze zichzelf graag zien aan de inwoners van hun rijk?

Wat kunt u verwachten?

Het museumbezoek begint met een korte introductie over propaganda in oorlogstijd. Diverse korte, interactieve kijk- en denkvragen stimuleren de studenten om de objecten in het museum goed te observeren en kritisch na te denken over de betrouwbaarheid van informatie toen en nu. Deze manier van kijken en denken komt in de rest van het programma goed van pas.

Op zoek naar een mysterieus voorwerp

De game start en de museumdocent legt de missie van het spel uit: de studenten moeten een ‘mysterieus voorwerp’ zoeken. De klas wordt in twee teams verdeeld en dan begint de competitie. Welk team werkt het beste samen? Wie lost het snelst de puzzels op, weet de cijfercode te kraken, ontdekt de geheimen van de Romeinse propaganda en vindt daarmee als eerste het verborgen voorwerp? Kortom, wie gaat er met de winst vandoor?

Mediawijsheid in het museum

De escape game sluit aan bij het vak burgerschap en is specifiek gericht op het onderwerp mediawijsheid en op het trainen van de 21e-eeuwse vaardigheden, zoals kritische denkvaardigheden.

Voor wie?

Alle niveaus en leerjaren mbo

Duur

ca. 75-90 minuten

Kosten

Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor schoolklassen uit het middelbaar beroepsonderwijs.

Reserveren

  • We ontvangen schoolklassen in het museum van maandag t/m vrijdag, om 9.00, 11.00, 13.00 of 15.00 uur.
  • Bezoekt u het museum met één klas? Reserveer deze escape game dan online.
  • Reserveert u voor meerdere klassen? Bel of mail ons dan: 071 – 5163 163 of .

We verzoeken per vijftien studenten één begeleider mee te nemen. Meer begeleiders zijn uiteraard welkom. De begeleiders krijgen in het museum een ondersteunende rol: licht hen hierover in.

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw klas is? Dat kan! Als u de bon onderaan de pagina print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs. Bij online reserveren kunt u hiervoor de optie ‘Ticketkeuze > Overige kortingskaarten’ kiezen. Let op: neem de geprinte bon mee op de dag van uw bezoek. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2023.)

Studenten Middelbaar Onderwijs