Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

€ 800.000 voor onderzoeksproject Sakkara

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Lara Weiss, conservator collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden, een Vidi-financiering van € 800.000 toegekend. Ze krijgt het geld voor haar onderzoeksproject The Walking Dead at Saqqara. Voor dit project gaat ze in de Egyptische dodenstad van Sakkara de komende jaren onderzoeken hoe in het oude Egypte de religie door de eeuwen heen is veranderd, en hoe religieuze tradities gevormd, gewijzigd of zelfs opnieuw uitgevonden konden worden.

Vidi-beurzen: € 800.000 voor ervaren onderzoekers

Uit de 590 ingediende onderzoeksprojecten heeft de NWO 89 aanvragen gehonoreerd. Elk project krijgt een Vidi-financiering van € 800.000. De beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend. Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Met de financiering kunnen ze een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot vijf jaar onderzoek doen. Weiss’ onderzoek is aangesloten bij het Leiden University Institute for Area Studies (LIAS).

Onderzoek in Sakkara

Al sinds 1975 voert het Rijksmuseum van Oudheden in Sakkara een opgravingsproject uit, waarbij elk jaar een aantal weken wordt gegraven en onderzoek gedaan. Lara Weiss zal daar met haar Vidi-onderzoeksproject bij aansluiten: ze wil achterhalen hoe mensen in het Nieuwe Rijk (1539-1077) en latere periodes naar religieuze tradities in Sakkara keken, en wat dat voor hen betekende. Wie liet zijn graf op een bepaalde plaats bouwen, en waarom? Hoe werden de graven in het dagelijkse leven gebruikt en door wie? Het overkoepelende doel van haar project is de ontwikkeling van een model dat bijdraagt aan de vraag hoe tradities ontstaan, wie deze kan wijzigen en hoe er door aanpassingen wederom nieuwe tradities worden gevormd.

Lara Weiss Vidi-beurs

Bezoek ons: