Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Het RMO bij je thuis

Online is het museum altijd open! We hebben onze leukste en interessantste online informatie voor u op een rijtje gezet:

Pop-up tentoonstellingen

We hebben kleine, online pop-up tentoonstellingen voor u gemaakt: over Oudegyptische woorden in het Nederlands, een koninklijke soepterrine, antiek kinderspeelgoed, een bijzondere Romeinse sarcofaag, en nog veel meer onderwerpen. Compacte web-exposities met een knipoog of een interessante invalshoek. Regelmatig komt er een nieuwe pop-up tentoonstelling bij. Eenvoudig en klein, maar o zo fijn!

Bekijk alle pop-up tentoonstellingen

Extra: In één van deze tentoonstellingen laten we u de bijzondere souvenirs zien van de zogenaamde ‘Grand Tour-reizen’. In de achttiende en negentiende eeuw maakten veel jongeren van goeden huize na het beëindigen van hun studie een culturele reis naar Italië, die de Grand Tour wordt genoemd. De maker van deze tentoonstelling, conservator Ruurd Halbertsma, vertelt u in een online mini-college over de topstukken van deze collectie.

Voor kinderen, gezinnen en leerkrachten

Voor kinderen, gezinnen en leerkrachten die thuis graag iets leuks én leerzaams willen (laten) doen, hebben we een divers online aanbod:

  • Egyptische en Griekse dierenroute door het museum (vanaf 7 jaar)
  • Activiteitenkaarten en spellen (vanaf 7 jaar)
  • Kleurplaten, doe- en knutselactiviteiten (alle leeftijden)

De complete lijst staat op deze pagina. Je kunt alles downloaden.

Bezoek het museum via Indoor Street View

U kunt onze museumzalen met de vaste tentoonstellingen virtueel bezoeken via de Indoor Street View-functie in Google Maps. Op deze manier is het mogelijk om vanuit huis een online kijkje te nemen in bijvoorbeeld onze Egyptische of Griekse zalen. De tijdelijke tentoonstellingen zijn helaas niet te zien.

Video’s en nieuws via social media

Op onze Instagram- en Facebookpagina plaatsen we elke week berichten en filmpjes over het museum: museummedewerkers presenteren hun favoriete object uit de collectie, we bieden exclusieve kijkjes in het depot, conservatoren geven online mini-colleges, en nog veel meer.

Online colleges: Neanderthalerwerktuig en reliëfs van Horemheb

In het najaar van 2019 werd bekend dat het museum in het bezit was van een wetenschappelijke topvondst: een vuurstenen Neanderthalerwerktuig. Het ‘mesje’, dat is vastgezet in een soort lijm gemaakt van berkenpek, werd door een amateur-archeoloog gevonden op het strand van de Zandmotor bij Den Haag. Er zijn in heel Europa slechts twee andere vindplaatsen bekend van werktuigen met berkenpek. Conservator Luc Amkreutz vertelt u in een online college meer over deze bijzondere vondst.

De reliëfs uit het graf van generaal Horemheb zijn absolute topstukken in onze Egyptische collectie. Horemheb diende onder de beroemde farao Toetanchamon en liet zijn graf bouwen rond 1330 voor Christus. Exact 45 jaar geleden werd zijn graf herontdekt in het oud-Egyptische grafveld bij het dorp Sakkara. Conservator Daniel Soliman vertelt u vanuit zijn werkplek thuis  over de bijzondere reliëfs afkomstig uit het graf van deze machtige generaal.

Virtuele rondleidingen

Vragen?

Onze medewerkers zitten van maandag t/m vrijdag klaar om uw vragen over het museum of de collectie te beantwoorden. Stuur een mail naar info@rmo.nl.

Topstukken uit onze collectie

Alle topstukken

Bezoek ons: