Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Belgisch team de beste

Lenthe, Nathan, Roxan en Jari van het Koninklijk Atheneum Lier (België) wonnen op vrijdagavond 22 maart 2019 de internationale finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Aangemoedigd door klasgenoten, leraren en familie versloegen ze zesentwintig andere scholenteams met hun kennis over de klassieke wereld. Na een spannende strijd in vijf rondes gingen ze er vandoor met de Grote Ken-je-Klassieken Wisselbokaal, een boekenpakket van Uitgeverij Athenaeum-Polak & van Gennep en uiteraard de onvergankelijke eer.

Wie liet keizer Claudius in een pompoen veranderen?

Ruim honderd gymnasiasten uit Nederland en Vlaanderen gingen tijdens de finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz de strijd met elkaar aan. Ze bleken aan elkaar gewaagd en wisten bijzonder veel over de literatuur, filosofie, archeologie, historie, mythologie en het theater van de Griekse wereld en het oude Rome. In vijf rondes kwamen zeer uiteenlopende vragen aan bod als ‘Welke van de Griekse grote drie tragedieschrijvers won de meeste keer de Dionysia?’, ‘Wat is de naam van de Perzische koning die de slag bij Marathon verloor?’, ‘Aan wie wordt het satyrische werk de Apocolocyntosis toegeschreven, waarin beschreven staat hoe keizer Claudius in een pompoen verandert?’ en ‘Waar verstopte koning Eurystheus zich toen Hercules de hellehond Cerberus bij hem afleverde?’. De quiz werd gepresenteerd door classicus Hugo Koning.

Grote Ken-Je-Klassiekenquiz

De Grote Ken-Je-Klassiekenquiz voor schoolteams van derde, vierde, vijfde en zesde klas gymnasiasten wordt georganiseerd door het Allard Pierson Museum (Amsterdam), Museum Het Valkhof (Nijmegen), Nederlands Klassiek Verbond (NKV Antwerpen en NKV Oost-Vlaanderen), het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) en Tresoar (Leeuwarden), in samenwerking met Vereniging Classici Nederland en Lampas. Deze achtste editie op vrijdag 22 maart was een opmaat naar de jaarlijkse Week van de Klassieken, van 4 tot 14 april 2019. Een overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van de Klassieken is te vinden op www.weekvandeklassieken.nl.

Winnaars 2019 Ken je Klassiekequiz

De trotse winnaars met de Grote Ken-Je-Klassieken Wisselbokaal

Bezoek ons: