Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Goed Geld Gala gul voor Rijksmuseum van Oudheden

Tijdens het feestelijke BankGiro Loterij Goed Geld Gala op donderdag 16 februari 2017 in de Beurs van Berlage in Amsterdam heeft het Rijksmuseum van Oudheden, als meerjarige begunstigde van de BankGiro Loterij, opnieuw een cheque van € 200.000 in ontvangst mogen nemen. Bovendien kreeg het museum een extra bedrag van bijna € 50.000 via het ‘geoormerkt meespelen’. Een week eerder werd het museum al verrast door de BankGiro Loterij met de overhandiging van een cheque van € 522.000 voor het project om de voorzieningen in de Tempelzaal te verbeteren.

Recordopbrengst in 2016: € 66,9 miljoen

2016 was een jaar waarin de loterij een beduidend grotere opbrengst kende dan de vijf jaar ervoor. Waar het jarenlang rond de € 63 miljoen schommelde, was de opbrengst afgelopen jaar maar liefst € 66,9 miljoen. Op het Goed Geld Gala kregen donderdag 66 culturele instellingen een bijdrage van de BankGiro Loterij. In 2016 heeft de BankGiro Loterij dankzij de lotenverkoop een inleg van ruim € 133 miljoen behaald. De helft hiervan komt direct ten goede aan organisaties die zich inzetten voor cultuur en behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Het Rijksmuseum van Oudheden ontving al structurele steun van de BankGiro Loterij en blijft dat ontvangen tot en met 2018.

Geoormerkt meespelen groeit spectaculair

Ook het afgelopen jaar is het ‘geoormerkt meespelen’ weer flink gegroeid. Deelnemers aan de loterij kunnen aangeven voor welke organisatie ze meespelen. De helft van hun inleg komt daarmee ten goede van de geoormerkte instelling. Dit aandeel groeide van € 6 miljoen in 2015 naar € 10,3 miljoen in 2016. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft in 2016 bijna € 50.000 gekregen via het geoormerkt meespelen.

Aankopen, restauratie en vernieuwing

Het Rijksmuseum van Oudheden is sinds 2010 begunstigde van de BankGiro Loterij en krijgt tot en met 2018 het bedrag van € 200.000 jaarlijks uitgekeerd. Het museum gebruikt de bijdrage van de BankGiro Loterij voor aankopen, restauratieprojecten en de vernieuwing van de vaste tentoonstellingen. Zo werd tussen 2011 en 2017 de vernieuwing van de zalen met de vaste collectie Archeologie van Nederland, Nederlanders in het Nabije Oosten, Klassieke wereld en Egypte gerealiseerd. Mede dankzij de bijdrages van de BankGiro Loterij kon het museum de afgelopen jaren o.a. een portretbeeld uit Cyprus, een Egyptisch tempelbeeldje, een Egyptisch reliëf en twee faraobeeldjes aankopen. In 2015 kon een omvangrijk restauratieproject van de Griekse vazencollectie van het museum worden uitgevoerd.

Bezoek ons: