Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Bucchero pesante

Bucchero is het typische zwarte aardewerk van de Etrusken dat in gebruik kwam in de 7de eeuw v. Chr. Het vroege, dunwandige bucchero wordt bucchero sottile genoemd. In de 6de eeuw v. Chr. werd het aardewerk dikker en zwaarder en heette het bucchero pesante.

Handelscontacten

De bucchero-geschiedenis biedt een schat aan informatie over de Etrusken. We zien er onder meer de handelscontacten in terug die vanuit Etrurië met de rest van het Middellandse-Zeegebied werden onderhouden. Zo zijn er talrijke voorbeelden van bucchero-exporten uit de oriëntaliserende periode gevonden in Spanje, Frankrijk, Noord-Afrika (Carthago), Egypte, Griekenland, Klein-Azië en langs de kusten van de Zwarte Zee.

Veranderingen

Omstreeks 600 v. Chr. veranderde het bucchero van karakter. De wanden werden dikker en de decoratie werd niet langer met fijne instrumenten in het materiaal gekrast. De versiering werd voortaan gestempeld. De voorstellingen werden met mallen aangebracht op de wand van het aardewerk, zodat dezelfde afbeeldingen konden worden herhaald. De thematiek van de decoratie was ontleend aan het oriëntaliserende repertoire: herten, leeuwen, panters, paarden, griffioenen (fabeldieren) en sfinxen.

Wijnkan

De grote wijnkan (oinocho) op deze afbeelding is een duidelijke imitatie van een kostbaarder metalen voorbeeld. De kan glimt als metaal en de versiering wekt de indruk gedreven te zijn. Er komen ook appliqués op voor, opgelegde decoraties, zoals de gestempelde kopjes op de rotelle van de wijnkan, de ronde schijven naast het handvat. Een tweede mogelijke decoratietechniek is het gebruik van een rolstempel om de wand te voorzien van een voorwerp op een rondlopend fries.

Dalende export

Het dikwandige bucchero pesante werd vooral gemaakt in de binnenlanden van Etrurië en met name in de steden Orvieto en Chiusi. Opvallend is dat de export van bucchero na 600 v. Chr. terugliep, waarschijnlijk onder invloed van de politieke onrust in het Middellandse-Zeegebied. De binnenlandse vraag naar dit vaatwerk bleef evenwel nog lang bestaan.

Etrusken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: