Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Cursussen, lezingen, rondleidingen, etc. rond Cyprus

Een overzicht van alle activiteiten die in het kader van de tentoonstelling Cyprus door verschillende partijen worden georganiseerd in het Rijksmuseum van Oudheden.

RoMeO-lezingen bij Cyprus

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling staan deze lezingen in het teken van Cyprus:

Opgravingen van Chlorakas-Palloures | door Bleda Düring (dinsdag 12 november 2019)
Migranten, zeevaarders en koningen | door Jan Paul Crielaard (dinsdag 10 december 2019)
Het raadsel van de verstijfde kruisvaarders | door Joanita Vroom (dinsdag 11 februari)

Studiedag: Cyprus in de bronstijd

Docent-archeoloog Diana de Wild focust op de periode van de late bronstijd. Cyprus was toen een spil in een groot handelsnetwerk, dat vele landen in het oostelijk Middellandse Zeegebied met elkaar verbond.

Rondleiding: Cyprus met Ruurd Halbertsma

Ruurd Halbertsma neemt u mee langs vierhonderd archeologische topstukken (waarvan er ruim driehonderd afkomstig zijn uit Cyprus’ nationale collecties) en laat u kennismaken met de grote culturele diversiteit én eigenheid van het eiland.

Aphrodite Festival

De jongerenambassadeurs van het Rijksmuseum van Oudheden organiseren een feestelijke avond die in het teken staat van Aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid. Leeftijd: vanaf 15 jaar.

Collegereeks: Cyprus – eiland in beweging

Over de geschiedenis van Cyprus van prehistorie tot middeleeuwen, met als docenten Ruurd Halbertsma, Bleda Düring, Jan Paul Crielaard, Frits Naerebout en Joanita Vroom.

Lezing: Cyprus – eiland in beweging

De geschiedenis van Cyprus is een komen en gaan van mensen en goederen. Deze dynamiek resulteerde in een unieke materiële cultuur, met een hoogtepunt in de bronstijd – vanwege de koperrijke bodem.

Lezing: Cyprus – het eiland van Aphrodite

Volgens de Griekse mythologie was Cyprus het eiland waar Aphrodite, de godin van de liefde, na haar geboorte in zee aan land ging. Zij was niet de enige: Cyprus was in de oudheid een spil in handelsnetwerken die het hele Middellandse Zeegebied omvatten.

Studiedag: Middeleeuws Cyprus

Cyprus was in de middeleeuwen een speelbal en middelaar tussen Byzantium, Europa, de islamitische wereld en de kruisvaardersstaten. Tegenwoordig herinneren verstilde orthodoxe en katholieke kerkjes, imposante kathedralen en schier onneembare vestingen aan de verschillende culturen en religieuze opvattingen.

Cyprusbijeenkomst

Reisleider Hein L. van Dolen geeft een lezing over de Cyprusreis die Labrys organiseert van 5 t/m 12 mei 2020. RMO-conservator Ruurd Halbertsma leidt de tentoonstelling Cyprus in, die u aansluitend kunt bekijken.

Bezoek ons: