Studio RMO

15 juni 2017 t/m 2 september 2018

Studio RMOStudio RMO
Gipsen kopie van het beroemde beeld van Laocoön en zijn zoons. (Collectie Rijksmuseum van Oudheden)Gipsen kopie van het beroemde beeld van Laocoön en zijn zoons. (Collectie Rijksmuseum van Oudheden)

Studio RMO is een tekenatelier waar je niet alleen de kunst van de oude Grieken kunt bewonderen, maar waar je ook zélf aan de slag kunt gaan. Je doet opdrachten en bestudeert beelden. Met het tekenboekje word je zélf de kunstenaar!

Zelf aan de slag in het tekenatelier

Ze stonden soms meer dan honderd jaar in het depot van het museum verstopt: gipsen kopieën van wereldberoemde beelden uit de oudheid. In Studio RMO sta je oog in oog met deze gipsen meesterwerken, zoals de Discuswerper en de Venus van Milo. Je ziet wat beeldhouwers duizenden jaren geleden al konden maken. Stap in de spannende wereld van de Griekse mythologie en verander in een kunstenaar!


Studio RMO is speciaal gemaakt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, en hun ouders. Voor zowel basis- als voortgezet onderwijs zijn vanaf 31 oktober 2017 lesprogramma’s beschikbaar. 

Wegens werkzaamheden in aangrenzende zalen, is Studio RMO tijdelijk gesloten van 18 september t/m 19 oktober 2017.


Griekse kunst en mythologie

Griekse kunstenaars waren waanzinnig goed in het maken van beelden. Ze lieten het liefst de mooiste of spannendste stukken uit mythologische verhalen zien. De god Apollo bijvoorbeeld, die net een pijl geschoten heeft om de reuzenslang Python te doden. Of de held Hercules, die even uitpuft na zijn avonturen. Goden en godinnen, gevleugelde Giganten, wezens die half paard - half mens zijn: je komt ze allemaal tegen. Soms stonden de beelden in een badhuis of een woonkamer, en soms waren ze onderdelen van reusachtige tempels.

Kopieën van wereldberoemde beelden

Een paar eeuwen geleden werden de échte, tweeduizend jaar oude Griekse en Romeinse beelden weer ontdekt door archeologen. Ze werden in musea tentoongesteld zodat bezoekers ze konden bekijken. Maar wat te doen als je ver weg woonde? In die tijd kon je geen plaatje op internet zoeken of met het vliegtuig op reis. Want dat was er allemaal nog niet! Daarom verzonnen mensen een list: nieuwe beelden maken (van gips) die er precies zo uitzien als de echte beelden. Zo kon je er een heleboel maken en die overal naartoe sturen. En zo kon je dus een beeld dat in Rome staat, gewoon in Leiden bekijken. En in 2017 opnieuw, in Studio RMO.

Kom kijken naar restaureren

Een aantal gipsen beelden is hard toe aan een opknapbeurt. Daarom is restaurator Renske Dooijes op speciale dagen live aan het werk in Studio RMO. In de maand juni is Renske er op dinsdag-, woensdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. In de zomervakantie (8 juli t/m 27 augustus 2017) is ze er iedere maandag-, dinsdag en donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. Je mag haar alles vragen over het restaureren!

TekenleslocatieGeef een cursus in tekenacademie Studio RMO
MuseumlessenTekenatelier en filosofie-les voor groep 6-8