Studio RMO

16 juni 2017 t/m 26 augustus 2018

Studio RMOStudio RMO
Tekenen in Studio RMOTekenen in Studio RMO
Tekenen in Studio RMOTekenen in Studio RMO
Gipsen kopie van het beroemde beeld van Laocoön en zijn zoons. (Collectie Rijksmuseum van Oudheden)Gipsen kopie van het beroemde beeld van Laocoön en zijn zoons. (Collectie Rijksmuseum van Oudheden)

Studio RMO is een tentoonstelling én een tekenatelier. Je kunt er de kunst van de oude Grieken bewonderen en als tekenaar aan de slag gaan. In Studio RMO sta je oog in oog met gipsen replica's van beroemde Griekse beelden uit de oudheid. Griekse kunstenaars waren namelijk waanzinnig goed in het maken van beelden. Maar dat kan jij ook: haal het Studio RMO-tekenboekje bij de kassa (gratis), bestudeer de beelden, doe de tekenopdrachten en word zélf de kunstenaar!

Zelf aan de slag in het tekenatelier

Ze stonden soms meer dan honderd jaar in het depot van het museum verstopt: gipsen kopieën van wereldberoemde beelden uit de oudheid. In Studio RMO sta je oog in oog met deze gipsen meesterwerken, zoals de Discuswerper en de Venus van Milo. Je ziet wat beeldhouwers duizenden jaren geleden al konden maken. Stap in de spannende wereld van de Griekse mythologie en ga met het tekenboekje zelf als kunstenaar aan de slag.

  • In de tentoonstelling liggen op woensdagen en in de weekends potloden van Bruynzeel om te gebruiken. Op die dagen hoef je zelf geen tekenspullen mee te nemen, op andere dagen wel (alleen grijze potloden zijn toegestaan).

Studio RMO is speciaal gemaakt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, en hun ouders. Voor zowel basis- als voortgezet onderwijs zijn lesprogramma’s beschikbaar. 

Griekse kunst en mythologie

Griekse kunstenaars waren waanzinnig goed in het maken van beelden. Ze lieten het liefst de mooiste of spannendste stukken uit mythologische verhalen zien. De god Apollo bijvoorbeeld, die net een pijl geschoten heeft om de reuzenslang Python te doden. Of de held Hercules, die even uitpuft na zijn avonturen. Goden en godinnen, gevleugelde Giganten, wezens die half paard - half mens zijn: je komt ze allemaal tegen. Soms stonden de beelden in een badhuis of een woonkamer, en soms waren ze onderdelen van reusachtige tempels.

Kopieën van wereldberoemde beelden

Een paar eeuwen geleden werden de échte, tweeduizend jaar oude Griekse en Romeinse beelden weer ontdekt door archeologen. Ze werden in musea tentoongesteld zodat bezoekers ze konden bekijken. Maar wat te doen als je ver weg woonde? In die tijd kon je geen plaatje op internet zoeken of met het vliegtuig op reis. Want dat was er allemaal nog niet! Daarom verzonnen mensen een list: nieuwe beelden maken (van gips) die er precies zo uitzien als de echte beelden. Zo kon je er een heleboel maken en die overal naartoe sturen. En zo kon je dus een beeld dat in Rome staat, gewoon in Leiden bekijken. En in 2017 opnieuw, in Studio RMO.

Verjaardagsfeestje

Vier je verjaardag met een kleurrijk tekenfeestje in Studio RMO! Meer informatie over het feestje vind je hier. Je kunt het kinderfeestje telefonisch reserveren via onze Servicedesk: 071 - 5163 163.

KunstdetectiveSpannende speurtocht | vanaf 8 jaar
Tekenboekje Studio RMOGa zelf als kunstenaar aan de slag
TekenleslocatieGeef een cursus in tekenacademie Studio RMO
Tekenlessen in het museumBijzondere locatie voor uw cursus
MuseumlessenBasisonderwijs en voortgezet onderwijs
VerjaardagsfeestjeTekenfeestje | vanaf 23 december 2017