Reconstructie paleiszaal

Kleurreconstructie van een reliëf uit een Assyrisch paleis (© Rijksmuseum van Oudheden)Kleurreconstructie van een reliëf uit een Assyrisch paleis (© Rijksmuseum van Oudheden)

Een van de hoogtepunten in de tentoonstelling Nineveh is de reconstructie van de reliëfs uit de  troonzaal van koning Sennacherib. Het paleis dat hij rond 704 v.Chr. liet bouwen in Nineveh staat bekend als een van de mooiste bouwwerken uit het oude Nabije Oosten.

Reliëfs met bonte beschilderingen

Specialisten van de Technische Universiteit Delft verwerkten digitale 2D-foto’s van de koninklijke reliëfs tot exacte 3D-modellen. In de tentoonstellingszaal loopt u langs de muren van de troonzaal, waarbij kleurenprojecties op de gereconstrueerde reliëfs een idee geven van de originele bonte beschilderingen. Daar is onlangs nieuw onderzoek naar gedaan, onder andere bij het Rijksmuseum van Oudheden en de Technische Universiteit Delft.

Foto's uit 2002 als basis

De foto’s zijn in 2002 door Italiaanse archeologen gemaakt in Mosul (Noord-Irak), op de plaats waar het vroegere Nineveh lag. De resten van het paleis stonden toen nog overeind. Tegenwoordig is van deze constructies vrijwel niets meer over. De foto's die de basis vormen voor de reconstructie zijn afkomstig van internationale teams van specialisten, waaronder l'Istituto Superiore per la Conservazione ed il Restauro in Rome, de Universiteit van Turijn en het Centro Ricerche Archeologiche e Scavi di TorinoOcé-Technologies B.V. zorgde voor de 3D-prints.

Paleis zonder gelijken

Koning Sennacherib zelf sprak 2700 jaar geleden over 'het paleis zonder gelijken', gebouwd en versierd met goud, zilver, brons, albast, ivoor en de waardevolste houtsoorten uit het oosten. Vrijwel alle muren waren bedekt met stenen platen. Die waren zorgvuldig bewerkt in reliëf en met bonte kleuren beschilderd. In de oudheid konden bezoekers op deze paleiswanden alle indrukwekkende daden van de koning bewonderen, als een levensgroot stripverhaal. In 612 v.Chr. werd het machtige Assyrische rijk verslagen. Nineveh met al zijn grote bouwwerken werd verwoest en uiteindelijk vergeten, totdat in de negentiende eeuw de resten van de stad - en dit paleis - door archeologen werden herontdekt.