Lichtshow op de Egyptische tempel

Lichtshow op de tempel (foto's: Hielco Kuipers)Lichtshow op de tempel (foto's: Hielco Kuipers)

De geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden komt tot leven in een nieuwe, wervelende lichtshow op de Egyptische tempel in de centrale hal van het museum. Het vier minuten durende spektakel is de komende jaren elke dag te zien om 11.30 uur, 13.30 uur (in het Engels) en 15.30 uur¹.

¹ De tijden kunnen afwijken als omstandigheden dat vereisen.


Op woensdag 29 en donderdag 30 augustus 2018 zijn er lezingen in de Tempelzaal. Om deze reden wijken de tijden van de lichtshow op deze dagen af. De eerste projectie start om 12.00 uur, de tweede projectie om 13.30 uur en de Engelstalige lichtshow start om 14.30 uur. Om 15.30 start er een extra (Nederlandstalige) projectie. 


Lichtshow met muziek en gesproken verhaal

De nieuwe lichtshow bestaat uit spectaculaire beelden, muziek en een gesproken verhaal over tweehonderd jaar museumgeschiedenis. De tweeduizend jaar oude Egyptische tempel is de drager van het lichtshow-verhaal. Daarin wordt onder andere verteld over de geschiedenis van de tempel en de komst ervan naar Leiden in de jaren 70 van de vorige eeuw. De tempel zelf lijkt daarbij in gekleurde lichtstralen uiteen te spatten om daarna weer steen voor steen te worden opgebouwd. Daarna passeren topstukken uit de collectie de revue in uitgekiende projecties.

Museum bestaat tweehonderd jaar

Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat in 2018 tweehonderd jaar en dat wordt gevierd met tal van feestelijkheden, waaronder deze lichtshow. Hiermee laat het museum zien dat het niet alleen tweehonderd jaar oud is, maar ook al tweehonderd jaar 'van nu'.

Het ontwerp van de lichtshow is van Mr.Beam Projection Art Studio. De werken van Mr.Beam worden wereldwijd vertoond en zijn bekroond met diverse prijzen.

Dank aan BankGiro Loterij

De lichtshow is gerealiseerd dankzij een extra schenking van € 522.000 van de BankGiro Loterij in 2017. Van dit bedrag zijn ook het gehele verlichting- en geluidssysteem in de Tempelzaal vernieuwd. Het kassameubel en de museumwinkel zijn in 2018 aan de beurt. Zo gaat het museum het feestjaar in als vernieuwd multifunctioneel podium.


Jubileumjaar 2018

Het Rijksmuseum van Oudheden viert het jubileum in 2018 met tal van evenementen en drie grote tentoonstellingen:

  • Nineveh (te zien t/m 25 maart 2018)
  • Grote overzichtstentoonstelling Al 200 jaar van nu, over tweehonderd jaar museumgeschiedenis, met verrassende objecten uit de museumcollectie die daarin een rol speelden (nu te zien t/m 25 september 2018)
  • Goden van Egypte, met vele bruiklenen uit internationale musea (winter 2018-2019)