Gouden Middeleeuwen

25 april t/m 26 oktober 2014

Tentoonstelling 'Gouden Middeleeuwen'Tentoonstelling 'Gouden Middeleeuwen'
Merovingen in Leidsche Rijn, ca. 675 na Chr. (gemaakt door Paul Becx, 3013)Merovingen in Leidsche Rijn, ca. 675 na Chr. (gemaakt door Paul Becx, 3013)
Glazen beker, gevonden in BergeijkGlazen beker, gevonden in Bergeijk
Kralensnoeren, gevonden in RhenenKralensnoeren, gevonden in Rhenen

Gouden Middeleeuwen presenteert nieuwe verhalen over het begin van de Middeleeuwen, de periode ná de Romeinen en vóór Karel de Grote. Ontdek dat de Vroege Middeleeuwen geen 'Dark Ages' waren, maar juist gouden tijden. U ziet archeologische vondsten uit binnen- en buitenland:

  • gouden broches, gespen en halsringen
  • het gevest van het zwaard van de legendarische koning Childeric
  • fraai bewerkt glaswerk

Nederland in de Merovingische wereld

Met deze veelzijdige overzichtstentoonstelling rekent het Rijksmuseum van Oudheden af met het sombere beeld van de Vroege Middeleeuwen. Dit is de tijd waarin Merovingische koningen als Childeric en Clovis over de Lage Landen heersen, tussen 400 tot 700 na Christus. Gouden Middeleeuwen vertelt hoe 1500 jaar geleden het leven was in onze streken en welke rol Nederland speelde in de wereldwijde handelsnetwerken van het vroegmiddeleeuwse Europa.

Nederlandse topvondsten en Merovingisch glas

Natuurlijk is er veel aandacht voor de Nederlandse archeologische topvondsten uit deze tijd, zoals de gesp van Rijnsburg, de goudschat van Olst, de glazen beker van Bergeijk en een nieuwe zilverschat van zeventig munten uit Cothen. Daarbij is een aparte zaal gewijd aan het prachtige, maar onbekende Merovingische glas.

< Klik op de foto's voor een vergroting

Speciaal uit Parijs: het zwaard van koning Childeric

Speciaal voor deze tentoonstelling krijgen de Nederlandse voorwerpen gezelschap van spectaculaire bruiklenen uit het buitenland, zoals vergulde gespen uit Londen en een vergulde helm uit Krefeld. Uit Parijs komt zelfs het gevest van het zwaard van de Merovingische koning Childeric naar Leiden. Het wapen werd in 1653 in Doornik gevonden. Na vele omzwervingen is het nu in het bezit van de Bibliothèque Nationale de France, en wordt nog maar zelden uitgeleend.

TopstukkenHoogtepunten uit de tentoonstelling
ActiviteitenLezingen, muntenmiddag, kinderactiviteiten, etc.
Voor kinderenGouden Boekje, dierenroute, goudzoekerskaart
Extra's bij tentoonstellingBoek, rondleidingen, Museumshop
Second Dorestad congress2 t/m 5 juli 2014 (Engelstalige pagina)