Goden van Egypte

12 oktober 2018 t/m 31 maart 2019

Dubbelbeeld uit het Kunsthistorisches Museum (Wenen)Dubbelbeeld uit het Kunsthistorisches Museum (Wenen)

Met de grote tentoonstelling Goden van Egypte brengt het Rijksmuseum van Oudheden vanaf 12 oktober 2018 weer vele topstukken naar Nederland. Meer dan vijfhonderd voorwerpen uit binnen- en buitenlandse musea brengen de Egyptische godenwereld tot leven en laten zien hoe groot de invloed van de goden op het leven van de oude Egyptenaren was.

Samenwerking met Europese musea

Voor Goden van Egypte werkt het Rijksmuseum van Oudheden samen met het Egyptisch Museum in Turijn, dat beschikt over de tweede grootste Egyptische collectie ter wereld. Bovendien komen er bijzondere godenbeelden, reliëfs, stèles en mythologische papyri uit het British Museum (Londen), Musée du Louvre (Parijs), Kunsthistorisches Museum (Wenen), Roemer und Pelizaeusmuseum (Hildesheim) en het August Kestner Museum (Hannover).

Religie en magie in het oude Egypte

Het oude Egypte is doordrenkt van religie en magie. Verhalen over goden en de schepping bepaalden het wereldbeeld van de bevolking. In de tentoonstelling leert u fascinerende goden en symbolen herkennen en het Egyptische wereldbeeld beter begrijpen. Er is aandacht voor de functie van de tempels in het land, de reis naar de onderwereld en het gebruik van huisaltaren. Cruciaal was de positie van de farao, die immers de reïncarnatie van de god Horus op aarde was. Goden van Egypte sluit af met de rol die de Egyptische goden in moderne kunst, films en lifestyle spelen, geïllustreerd door objecten uit een bijzondere privécollectie.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus, audiotours voor volwassenen en kinderen, een randprogramma en een speciaal winkelassortiment. Goden van Egypte is de vijfde in een rij spraakmakende wintertentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden, na PetraCarthagoKoninginnen van de Nijl en Nineveh.