Fascinatie voor Persepolis

20 oktober 2017 t/m 6 mei 2018

Fascinatie voor PersepolisFascinatie voor Persepolis
De fotograaf Antoin Sevruguin (1880?) op een 'Muur eener ruine met spijkerschrift' in Persepolis (collectie: Museum Volkenkunde, Leiden)De fotograaf Antoin Sevruguin (1880?) op een 'Muur eener ruine met spijkerschrift' in Persepolis (collectie: Museum Volkenkunde, Leiden)
'Vierde gesigt van Persepolis', ter plaatse getekend door Cornelis de Bruijn in 1704 (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)'Vierde gesigt van Persepolis', ter plaatse getekend door Cornelis de Bruijn in 1704 (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)

Deze tentoonstelling is verlengd t/m 6 mei 2018


De tentoonstelling Fascinatie voor Persepolis gaat over Europese reizigers, fotografen en archeologen die in de voorbije eeuwen de ruïnes van Persepolis bezochten. Het is zonder twijfel een van de meest fascinerende archeologische sites uit de antieke wereld. De nieuwsgierigheid naar de monumenten ontstond in de veertiende eeuw, toen de eerste handelaren en diplomaten naar het verre Iran gingen reizen. Het Perzische paleiscomplex maakt nog steeds een overweldigende indruk op elke bezoeker die voor het eerst de grootse afmetingen en schoonheid van de monumenten ziet.

Tekeningen, gravures, teksten, foto’s en objecten

U ziet in deze expositie tekeningen, gravures, boeken, teksten en foto’s die in de afgelopen eeuwen zijn gemaakt door reizigers, fotografen en archeologen. Deze documentatie levert tot op de dag van vandaag een fascinerend inzicht in de belangstelling voor Persepolis. Enkele objecten illustreren de verhalen, zoals een bijzondere camera met reisuitrusting uit 1858 en een aantal originele zakjes met vondsten van de eerste opgravingen in 1931. Niet alleen de periode tot aan de eerste archeologische opgravingen komt aan bod, maar ook het werk van de vroegste onderzoekers en archeologen van nu, evenals de verhalen van een Iraanse familie die generaties lang vlak bij de antieke stad heeft gewoond. 

Stad van de Perzen

Het waren de oude Grieken die in de tijd van Darius (522-486 voor Christus) de stad zo noemden: Persepolis, ofwel 'stad van de Perzen'. De stad is aangelegd op een groot terras dat gedeeltelijk uit de rots is gehouwen en uit drie niveaus bestaat. Het paleiscomplex werd grotendeels in de tijd van Darius I (522-486 v. Chr.) en Xerxes I (483-465 v. Chr.) gebouwd. Persepolis wordt beschouwd als een kroonjuweel van de Perzische architectuur, maar verenigt ook kunststijlen en technieken van andere culturen, zoals die van het antieke Egypte, Assyrië, Klein-Azië en Griekenland.


De tentoonstelling Fascinatie voor Persepolis vindt u in de Muzezaal, direct links na de entreepoortjes voor de tentoonstellingszalen.


De tentoonstelling Fascinatie voor Persepolis is gebaseerd op het gelijknamige proefschrift van Corien Vuurman. Het boek dat zij hierover heeft gemaakt, is te koop in de Museumshop. Op 9 januari 2018 gaf Vuurman een lezing in het Rijksmuseum van Oudheden. De lezing kunt u in zijn geheel terugkijken op YouTube.