Casa Romana

24 mei t/m 17 september 2017

'Still Life Funghi' van Ruud van Empel (te zien in de tentoonstelling)'Still Life Funghi' van Ruud van Empel (te zien in de tentoonstelling)
Romeinse sieraden, te zien in de tentoonstellingRomeinse sieraden, te zien in de tentoonstelling

Casa Romana biedt een verrassende kennismaking met het rijke leven van de bewoners van een chique Romeinse stadsvilla. In de tentoonstelling neemt u een kijkje in de luxe vertrekken van een villa. U volgt het leven van alledag, van ochtendrituelen tot slaapkamergeheimen. In de geënsceneerde Romeinse interieurs zijn talloze voorwerpen uit de museumcollectie verwerkt, zoals servies, glaswerk, olielampjes en portretten.

Looptijd tentoonstelling: 24 mei t/m 17 september 2017

Mix van archeologie en modern design

In Casa Romana gaat eeuwenoude archeologie samen met moderne design van o.a. Studio Job, Tjep., tuinarchitect Piet Oudolf en werk van kunstenaars als Ruud van Empel, Gerd Rohling, Olivier van Herpt en Teun van Staveren. Maar ook de archeologieliefhebber komt aan zijn of haar trekken. In totaal zijn meer dan achthonderd voorwerpen te zien: servies, verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten en architectuurfragmenten, juwelen, een zilveren tafelpoot, dakpannen, kinderspeelgoed en honderden Romeinse olielampjes.

Decors uit een Romeinse villa

De tentoonstelling is verdeeld in twaalf momenten uit het privé-leven van een echtpaar uit hoge Romeinse kringen en hun familie. Hun prikkelende verhaal kunt u via een audiotour volgen. De bijbehorende decors weerspiegelen de luxe van een Romeinse villa, met kleurrijke wandschilderingen en vloermozaïeken. Ze zijn samengesteld uit wandschilderingen, filmbeelden en kunst die is geïnspireerd op de Romeinse Oudheid. 

Voorwerpen: eigen collectie en bruiklenen

De Romeinse voorwerpen komen voor een groot deel uit de eigen collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De overige bruiklenen komen van talrijke designers, kunstenaars, antiquairs, en van de Koninklijke Verzamelingen (Den Haag), Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), Kröller-Müller Museum (Otterlo) en Allard Pierson Museum (Amsterdam).
servies, verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten en architectuurfragmenten, juwelen, een zilveren tafelpoot, dakpannen, kinderspeelgoed en honderden Romeinse olielampjes.