Kopie van de spinario

Topstuk voor thuis (Voorburg-Arentsburg, 1ste eeuw n.Chr., 7,6 x 6,1 cm.)Topstuk voor thuis (Voorburg-Arentsburg, 1ste eeuw n.Chr., 7,6 x 6,1 cm.)

Deze figuur buigt naar voren in de richting van zijn linkervoet die op zijn rechterbovenbeen rust. In deze karakteristieke houding is de doornuittrekker of spinario herkenbaar, een beroemd bronzen beeld uit de Hellenistische tijd (nu in de Capitolijnse Musea in Rome). De jongen kijkt naar zijn voet waaruit hij met zijn rechterhand geconcentreerd een doorn trekt.

Ingewikkelde pose 

Vooral zijn ingewikkelde pose inspireerde kunstenaars en al in de Romeinse tijd werden er verscheidene kopieën van gemaakt, meestal levensgrote in marmer. Blijkens dit beeldje, dat in Midden-Gallië gegoten is, bereikten kleine, goedkope versies al rond 100 na Chr. Nederland. Ook in Forum Hadriani (bij Voorburg) had iemand dus al een topstukje weten te verzamelen. Later, in de Renaissance, zouden kopieën van de spinario opnieuw populair worden. Een ervan staat prominent op een Vanitas-stilleven van de Hollandse schilder Pieter Claesz. uit 1628 dat in het Amsterdamse Rijksmuseum hangt.

afkomstig uit: Voorburg-Arentsburg
datering: 1ste eeuw n.Chr.
afmetingen: 7,6 x 6,1 centimeter

Klik op de foto hiernaast voor een vergroting