Schitterend Sieraad

14 september 2007 t/m 23 maart 2008

Schitterend sieraadSchitterend sieraad

De schittering van eeuwenoude sieraden en de hoogstaande edelsmeedkunst uit de oudheid stonden centraal in de tentoonstelling 'Schitterend Sieraad'. Speciaal voor deze overzichtstentoonstelling selecteerde het museum uit eigen collectie de mooiste en meest bijzondere juwelen, afkomstig uit het vroege Nederland, de Klassieke wereld, het oude Nabije Oosten en Egypte.

Esthetische opstelling

Op de tentoonstelling kregen de rijkdom aan vormen en details en de schoonheid van de voorwerpen bijzondere aandacht door de subtiele belichting en een esthetische opstelling. De collectie sieraden uit de oudheid van het Rijksmuseum van Oudheden is de omvangrijkste en rijkste van Nederland. Een bijzondere selectie van meer dan duizend topstukken werd voor het eerst in al zijn pracht getoond.

Vakmanschap van oude edelsmeden

In 'Schitterend Sieraad' stonden het vakmanschap van de oude edelsmeden en de uitzonderlijke uitstraling van de eeuwenoude juwelen centraal. De manier waarop fraaie armbanden, ringen, mantelspelden en diademen, van voornamelijk goud en zilver, ooit hun eigenaar sierden - om de hals, op het hoofd, om de ledematen en op het lichaam - vormde de rode draad in de expositie. Bezoekers konden een kijkje nemen in het atelier van de edelsmid in speciaal voor de tentoonstelling gemaakte filmpjes, met demonstraties van verfijnde technieken als filigraan, granulé, cloissoné, email en de zetting van glas, kralen en edelstenen.

Voor deze tentoonstelling werd samengewerkt met Anneke Schat (Amsterdam), Bibi van der Velden (Amsterdam), Polak Works of Arts (Amsterdam), Galerie Marzee (Nijmegen) en Steltman Juwelier (Den Haag).

TentoonstellingstekstenVitrineteksten, colofon en sieradenroute
Tentoonstellingszaal in beeldPlattegrond en foto's van zaal en vitrines
TentoonstellingsfilmsVideo's over sieraden in de oudheid
PR-campagne en persPersbericht en campagnebeeld
Extra's bij de tentoonstellingCatalogus en siereadenroute