Maquette paleistuin farao Achnaton

24 februari t/m 2 september 2012

Overzicht van de maquetteOverzicht van de maquette
Overzicht van de maquetteOverzicht van de maquette
Detail van de maquetteDetail van de maquette
Detail van de maquetteDetail van de maquette

Deze maquette beeldde de Egyptische paleistuin Maroe-Aton uit. De tuin werd in 1350 voor Christus aangelegd bij de nieuwe hoofdstad Amarna, in opdracht van farao Achnaton. De maquette maakte deel uit van de tentoonstelling Tuinen van de farao's en stond in de zaal die zich links voor de museumentree bevindt, wanneer u de Tempelzaal bent uitgegaan. De maquette meet ruim 2,5 bij 4,5 meter.

‹ Klik op de foto's voor een vergroting. Klik op het pijltje voor de volgende foto.

Koninklijke tuinen

Rond 1350 voor Christus bouwde farao Achnaton een nieuwe hoofdstad bij de plaats Amarna, in Midden-Egypte. Dit was een echte 'tuinstad', met grote villa's, paleizen, zonnetempels en kapellen, allemaal omringd door groene ruimtes. Deze maquette toont de tuin van Maroe-Aton, ten zuiden van de stad, een complex van kapellen en koninklijke villa's. Het complex bestond uit twee van elkaar gescheiden, ommuurde terreinen: een zuidelijke tuin met twee vijvers en een noordelijke tuin met één vijver.

Eerbetoon aan de zonnegod

De maquette is de weergave van de noordelijke tuin. De grote vijver ligt centraal. Aan de westzijde daarvan staat een rijtje koninklijke verblijven, waar vandaan een steiger in de vijver steekt. De oostkant wordt ingenomen door een zonnetempel. Aan de voorkant daarvan loopt een oprijlaan met palmen en erachter ziet u planten, bomen en water. Alle vloeren hadden een rijke beschildering met moerasplanten en vogels. Zo vulden architectuur en tuin elkaar aan als een eerbetoon aan de zonnegod.