3D-reconstructie Caesar

22 juni t/m 26 augustus 2018

Reconstructie Julius Caesar © Maja d'HollosyReconstructie Julius Caesar © Maja d'Hollosy
De portretbuste van Julius Caesar uit de collectie van het RMODe portretbuste van Julius Caesar uit de collectie van het RMO

In 2017 kwam schrijver en archeoloog Tom Buijtendorp met het idee om een levensechte gereconstrueerde buste te laten maken van het marmeren portret van Julius Caesar uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Zijn aandacht was op dit portret gevestigd door zijn onderzoek naar Julius Caesar voor zijn boek Caesar in de Lage Landen. De reconstructie kon gerealiseerd worden middels een subsidie van Provincie Zuid-Holland en werd gemaakt door Maja d’Hollosy. De 3D-reconstructie kunt u tot en met 26 augustus 2018 zien in de entreehal van het museum, in een vitrine die achter de Egyptische tempel staat. 

Het boek Caesar in de Lage Landen kwam in juni uit bij uitgeverij Omniboek.

Romeins portret

Julius Caesar is een naam die bij velen tot de verbeelding spreekt: de machtige krijgsheer van de Romeinse Republiek, die grote gebieden aan het Romeinse gezag onderwierp. Het Rijksmuseum van Oudheden bezit een Romeins portret van een man dat door wetenschappers wordt beschouwd als portret van de oudere Julius Caesar. Deze buste, één van de twintig in Europa bekende Caesarportretten, vormde de basis voor de reconstructie in de vitrine. Het reconstructieportret van Julius Caesar werd op vrijdag 22 juni onthuld, na afloop van de boekpresentatie van Tom Buijtendorp. 

Beschadigd beeldhouwwerk

De reconstructie werd gemaakt door Maja d’Hollosy, archeoloog en fysisch antropoloog en gespecialiseerd in het maken van gezichtsreconstructies. De reconstructie werd gemaakt op basis van een 3D-scan van het marmeren portret. Het stuk beeldhouwwerk is behoorlijk beschadigd. Daarom is gekozen om de verdwenen delen, zoals neus en kin, aan te vullen op basis van een tweede portret van Julius Caesar: de zogenaamde Tusculum-buste. Deze buste is gevonden op de plek van het antieke plaatsje Tusculum, ten zuiden van Rome, en bevindt zich in de collectie van het Archeologisch Museum van Turijn. Daarnaast is een muntportret van Caesar door de muntmeester Marcus Mettius gebruikt.