Dick Schlüter

Marcel Niekus (links) en Dick Schlüter bezig met een eerste selectie van de jaarlijkse vondsten die door AWN-ers in Mander worden gedaan.Marcel Niekus (links) en Dick Schlüter bezig met een eerste selectie van de jaarlijkse vondsten die door AWN-ers in Mander worden gedaan.

De Neanderthaler-site bij Mander (Ov.) krijgt contouren 

Volgend jaar is het veertig jaar geleden dat de middenpaleolithische vindplaats Mander (gemeente Tubbergen) in de provincie Overijssel werd ontdekt. Dick Schlüter, vice-voorzitter van de AWN-19 (afdeling Twente), geeft een overzicht van de historie van de zoekacties die sindsdien hebben plaatsgevonden. Samen met een aantal mede-AWN'ers zoekt Schlüter in herfst en voorjaar de site systematisch af waarbij (mogelijke) artefacten op basis van GPS worden ingemeten.

De vondsten worden ieder jaar geselecteerd en gedetermineerd door de specialisten Dick Stapert, Lykke Johansen en Marcel Niekus. Naast de nodige incerto's is er intussen sprake van 160 bekende en erkende artefacten. Maar wat valt er na bijna veertig jaar te zeggen over het spreidingspatroon, de kenmerken en de mogelijke datering? In een bondige presentatie wil Dick Schlüter ons een aantal contouren schetsen.

« klik op de foto voor een vergroting