Conservator collectie Egypte

Christian GrecoChristian Greco

Dr. Christian Greco

Conservator collectie Egypte

tel:  +31 (0)71 5163 114
stuur een e-mail

Christian Greco (1975) studeerde klassieke talen en archeologie van het Nabije Oosten aan de universiteit van Pavia en volgde bijvakken aan de school of excellence Collegio Ghislieri waar hij als fellow werd toegelaten (1994). In 1997 kwam hij voor het eerst naar Leiden waar hij bijvakken egyptologie volgde en deelnam aan archeologische opgravingen van het museum in Syrië. Na zijn afstuderen in Pavia (1999) kwam hij terug naar Leiden waar hij aan zijn tweede studie egyptologie begon. Tegelijkertijd werkte hij als docent klassieke talen bij verschillende gymnasia in Nederland en behaalde zijn eerste graad bevoegdheid aan het ICLON (postdoctoralen lerarenopleiding van de Universiteit Leiden).

Gedurende zijn studiejaren ging Greco regelmatig naar Egypte waar hij deelnam aan verschillende archeologische projecten in Sakkara en in Luxor. In 2006 werd hij aangenomen door het Oriental Institute of Chicago als epigrapher. Hij heeft in dit kader onderzoek verricht bij de kleine Amon-tempel van Medinet Haboe, waar hij zich vooral met de reliëfs en blokken van farao Nectanebo I (ca. 380-362 v. Chr.) heeft beziggehouden. Bij de tempel van Luxor heeft hij, in een project gefinancierd door het ARCE (American Research Center in Egypt), het epigrafische materiaal van de vierde eeuw na Chr. (Latijn inscripties van de eerste en tweede tetrarchie, Griekse graffiti) bestudeerd. Voor het Oriental Institute zette hij de documentatie en mogelijk reconstructie van de poorten van Nectanebo I in Medinet Haboe voort.

In 2008 promoveerde Greco aan de universiteit van Pisa met een dissertatie over het graf van Ramose, schatmeester van koning Taharqa (690-664 v. Chr.) in Thebe (TT 132). Na zijn promotie kreeg hij een aanstelling als docent Grieks bij de opleiding Scholae van het Radboud Universiteit, waar hij tot 2012 colleges over Homeros en Euripides heeft verzorgd. Sinds 2009 is hij verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden, eerst als assistent-conservator en sinds 2011 als conservator van de Egyptische collectie. In 2012 is hij aangesteld als universitair docent bij de faculteit der archeologie van de Universiteit Leiden, waar hij colleges over het Egyptische en Nubische materiële cultuur verzorgt.

Expertise

  • Kunst en materiële cultuur van het Oude Egypte en Nubië
  • Nieuwe Rijks boeken van het hiernamaals
  • Geschiedenis van het verzamelen van Egyptische oudheden

Belangrijke onderzoeksprojecten

  • Geschiedenis van de ontdekking van de zogenoemde tweede cachette van Deir el-Bahari en de kisten van Bab el-Gasus in Leiden
  • De decoratie en betekenis van de zogenoemde qrsw kisten
  • De Nederlandsche opgravingen bij het Meroitische dorpje Shokan (Nubië)
  • De rol van Francesco Salvolini aan het begin van de egyptologie
  • Opgravingen in het Nieuwerijks grafveld in Sakkara
  • Reconstructie en documentatie van de monumentale poorten van Nectanebo I in Medinet Haboe

Lees verder voor publicaties en tentoonstellingen