Sakkara (Egypte)

Tijdens de opgraving in SakkaraTijdens de opgraving in Sakkara
Egyptische medewerkers verslepen een opgegraven stèleEgyptische medewerkers verslepen een opgegraven stèle
Opgravingsleider Maarten Raven in Sakkara, 2013Opgravingsleider Maarten Raven in Sakkara, 2013
Deel van de opgravingssiteDeel van de opgravingssite

Vanwege de moeilijke politieke omstandigheden kon het opgravingsteam van het museum in 2016 niet naar Egypte gaan, voor de jaarlijkse opgravingscampagne in het dorp Sakkara. Al sinds 1975 voert het Rijksmuseum van Oudheden daar een opgravingsproject uit, waarbij elk jaar een aantal weken wordt gegraven en onderzoek gedaan. Ook in 2014 konden de conservatoren Maarten Raven en Lara Weiss en hun team niet gaan. In 2015 kon er wél een opgravingsteam van het museum aan de slag. Samen met de nieuwe partner Museo Egizio uit Turijn zijn toen o.a. de ondergrondse grafkamers die eerder waren ontdekt, verder uitgegraven en onderzocht.

  • Meer informatie over de vorderingen van het werk in Sakkara vindt u op de speciale (Engelstalige) website van de opgraving van de Stichting Friends of Saqqara.

Deelnemers onderzoeksproject

Het archeologisch onderzoeksproject in Sakkara is begonnen in 1975. Tot en met 1998 werkte het museum samen met de Egypt Exploration Society uit Londen. Ook de Universiteit Leiden (sinds 1999) en het Museo Archeologico uit Bologna (sinds 2011) zijn bij de opgraving betrokken. In 2015 voegde het Museo Egizio uit Turijn zich als officiële partner bij het project. De leiding van het onderzoek is momenteel in handen van dr. Maarten Raven, conservator van de Egyptische collectie van het museum, samen met dr. Christian Greco, directeur van het Turijnse museum.

Resultaten

Doel van het project is meer te weten te komen over de achtergrond en geschiedenis van de museumcollectie. Dit gebeurt door informatie verzamelen over objecten die in dit gebied zijn gevonden. Die voorwerpen zijn in de loop der tijd verspreid geraakt over musea in de hele wereld, waaronder het Rijksmuseum van Oudheden.
Het onderzoek in Sakkara heeft nieuw licht geworpen op de plaats en functie van objecten in de grafmonumenten. Ook zijn verloren gewaande graven teruggevonden. Nieuwe vondsten blijven in Egypte. Het in 2001 opgegraven dubbelbeeld van de hogepriester Meryneith en zijn vrouw Anoey, bijvoorbeeld, staat nu in het Egyptisch museum in Caïro.

Sakkara

Sakkara ligt zo'n dertig kilometer ten zuiden van Caïro. Aan de horizon ligt de bekende trappiramide van farao Djoser (ca. 2650 v.Chr.). De woestijn bij het dorp werd duizenden jaren lang gebruikt als begraafplaats voor hoge Egyptische ambtenaren, belangrijke personen in het oude Egypte. Het museum heeft toestemming van de Supreme Council for Antiquities of Egypt om in een deel van het grafveld onderzoek te doen. Dit deel stamt uit de periode van de farao's Achnaton, Toetanchamon, Ay, Horemheb en Ramses I en II (1334-1212 v.Chr.).

Het team

De onderzoekers gaan elk jaar aan de slag, meestal in januari en februari. Het internationale team bestaat uit wetenschappelijke experts, studenten en medewerkers van de universiteit en de beide musea. Zeker zo belangrijk is de groep Egyptenaren die helpt met het zware graafwerk. Het team onderzoekt en registreert ter plekke de vondsten, sporen en andere onderzoeksresultaten. Ze worden na terugkomst uitgebreid bestudeerd en geanalyseerd en uiteindelijk in wetenschappelijke publicaties beschreven.

Grafkamers

De gevonden graven in Sakkara bestaan veelal uit een tempeltje, met daaronder een in de rotsen uitgehouwen grafkelder of een complex van verschillende grafkamers. De wanden van de tempeltjes zijn gedecoreerd met reliëfplaten en kleurrijke muurschilderingen. Via diepe schachten komt men in de eronder gelegen grafkamers.

Het onderzoeksproject in Sakkara wordt gefinancierd door het Rijksmuseum van Oudheden, het Museo Egizio, Labrys Reizen, de Stichting Friends of Saqqara, het Cultuurfonds van de Nederlandse Ambassade in Caïro en enkele particulieren.