Kennismaking met de Klassieken

Romeins altaar voor een overleden meisje (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)Romeins altaar voor een overleden meisje (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)
Zaal met Griekse beelden in het museum (foto: Mike Bink)Zaal met Griekse beelden in het museum (foto: Mike Bink)

Museumles

Kennismaking met de Klassieken

Voor wie?

Leerlingen 1 en 2 gymnasium

Kosten

€ 75 per bezoek (maximaal 35 leerlingen)
Het is ook mogelijk om te betalen met de Cultuurkaart 

Over deze museumles

Sculpturen, vazen, reliëfs: in een museum genieten mensen vooral van de vele objecten. Maar ieder object is ook een belangrijke bron van informatie. In deze uitdagende museumles doen leerlingen in groepjes onderzoek naar een specifiek thema uit de Klassieke Oudheid, aan de hand van voorwerpen uit de museumcollectie en aanvullend (digitaal) bronnenmateriaal. Aan het einde van de les presenteren ze hun bevindingen in groepsverband aan de klas. 

Duur

7 kwartier

Doel

Kennismaking met voorwerpen en inscripties uit de Klassiek Oudheid.

Kerndoel

Het programma sluit aan bij de kerndoelen 37, 39 en 40 van Klassieke Talen en vormt een introductie op het vak epigrafie voor onderbouw leerlingen Grieks en Latijn.

Werkvorm

Introductierondleiding, onderzoeksopdrachten, presenteren van onderzoeksresultaten.

Reserveren

Kennismaking met de klassieken kunt u doen tijdens een van de vier tijdsblokken voor museumlessen.

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u deze bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum. 
(De bon is geldig t/m 31 augustus 2019)

Vanwege een verbouwing is de Griekse afdeling tijdens het schooljaar 2014-2015 te bezoeken t/m 15 maart 2015. Daarna is vanaf 10 mei 2015 alleen nog de afdeling Egypte open, terwijl de rest van het museum gesloten is. Over de planning voor de heropening van het museum is meer bekend in het voorjaar van 2015.

Onderzoeksvragen

download bestand 

Docentenhandleiding

download bestand 

Antwoorden
Antwoorden bij de onderzoeksopdrachten van 'Kennismaking met de Klassieken'. Het wachtwoord voor het downloaden van deze antwoorden krijgt u bij uw reservering meegestuurd.
download bestand