Nineveh

20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018

Twee vrouwen worden weggevoerd door een Assyrische krijger. Reliëf uit Nineveh, 668-626 v.Chr.Twee vrouwen worden weggevoerd door een Assyrische krijger. Reliëf uit Nineveh, 668-626 v.Chr.

Nineveh, 2700 jaar geleden de grootste stad ter wereld, herrijst vanaf 20 oktober 2017 in het Rijksmuseum van Oudheden. Meer dan 250 voorwerpen en kunststukken uit binnen- en buitenland worden in deze tentoonstelling bijeengebracht. Voor het eerst sinds hun ontdekking, ruim 180 jaar geleden, zullen de sieraden, kleitabletten en beelden weer bij elkaar zijn. Bijzonder zijn de grote reliëfs uit de stadspaleizen en de reconstructie van een zaal uit het paleis van koning Sennacherib.

Reliëfs, beelden en een gouden dodenmasker

In de tentoonstellingszalen ziet u sieraden, kleitabletten uit de bibliotheek van Assurbanipal (de eerste bibliotheek ter wereld), beelden van goden en gevleugelde wezens, geglazuurd aardewerk, zeldzaam ivoren inlegwerk en een gouden dodenmasker. Indrukwekkend zijn de tientallen reliëfs die ooit de wanden van paleizen en andere monumentale gebouwen sierden. 

Nineveh: hoofdstad van een wereldrijk

Nineveh neemt u mee naar de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak. Met meer dan 100.000 inwoners was het rond 700 voor Christus een tijdlang de grootste en belangrijkste stad van de wereld. Maar het verhaal van de tentoonstelling gaat ook over de eerste bewoning van de plaats. Bovendien komt u alles te weten over de avontuurlijke herontdekking van de overblijfselen van Nineveh in de negentiende eeuw. Ook de zoektocht naar het Klassieke en Bijbelse Nineveh komt aan bod. Het verhaal eindigt bij de recente vernielingen van de ruïnes.

Computeranimaties en reconstructie reliëfs

Nineveh schenkt bijzondere aandacht aan erfgoed in crisissituaties en manieren om het verleden voor de toekomst te behouden. Behalve levensgrote computeranimaties van de oude stad, ziet u in de tentoonstelling een aantal reliëfs uit een paleiszaal die exact zijn nagebouwd met behulp van 3D-technieken en projectie van de oorspronkelijke kleuren. Een internationaal onderzoeksteam (o.a. van de Technische Universiteit Delft) gebruikte voor de reconstructie foto’s die gemaakt zijn vóór de recente vernielingen.

De tentoonstelling Nineveh valt onder de patronage van Unesco.


Toeslag € 2,50
Tijdens de looptijd van deze tentoonstelling (20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018) geldt voor bezoekers vanaf 18 jaar een toeslag van € 2,50 op de reguliere toegangsprijs van het museum, ook voor Museumkaarthouders en BankGiro Loterij VIP-KAART-houders. De toeslag geldt niet bij herhalingsbezoek tijdens de looptijd van de tentoonstelling, dus bewaar uw toeslagkaartje.