Nineveh

20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018

Tentoonstelling 'Nineveh'Tentoonstelling 'Nineveh'
Een blik in de zalen: de replica's van de gevleugelde leeuwengoden uit het British MuseumEen blik in de zalen: de replica's van de gevleugelde leeuwengoden uit het British Museum
Reliëf met soldaten naast een koninklijke wagen (collectie: Musée du Louvre)Reliëf met soldaten naast een koninklijke wagen (collectie: Musée du Louvre)
Handvat van een vliegenwaaier (collectie: KMKG Brussel)Handvat van een vliegenwaaier (collectie: KMKG Brussel)

Nineveh, 2700 jaar geleden de grootste stad ter wereld, herrijst in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze tentoonstelling neemt u mee naar de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak, rond 700 voor Christus. U ziet meer dan 250 objecten uit binnen- en buitenlandse musea, zoals het British Museum en het Louvre, waaronder reliëfs, beelden, kleitabletten en rolzegels. Bijzonder zijn de grote reliëfs uit de stadspaleizen en de reconstructie van een zaal uit het paleis van koning Sennacherib. 

De tentoonstelling Nineveh trok in 2017 en 2018 in totaal 142.495 bezoekers. 


Nineveh wint verkiezing

De tentoonstelling Nineveh heeft de Tentoonstelling van het Jaar-verkiezing van Museumtijdschrift gewonnen. Nineveh werd door de lezers van Museumtijdschrift en andere museumfans met ruime meerderheid tot winnaar verkozen. De verkiezing draait om de eer en de waardering; er is geen geldbedrag aan verbonden. We willen iedereen die op ons heeft gestemd hartelijk bedanken voor de steun.


Hoofdrol voor reliëfs uit Nineveh

Reliëfs spelen een hoofdrol in de tentoonstelling: niet alleen als toonbeeld van vakmanschap, maar ook als dragers van waardevolle informatie over de geschiedenis van Nineveh en het dagelijks leven in de stad. Reliëfs zijn afbeeldingen die minutieus in steen zijn uitgehakt. Ze waren de kunststukken van de Assyrische koningspaleizen. Vrijwel alle paleismuren werden met stenen beeldverhalen bekleed. In Nineveh bevond zich naar schatting meer dan vijftien kilometer aan wandreliëfs. Op de panelen zijn historische en fictieve verhalen afgebeeld, met de koning als heldhaftige hoofdpersoon. 

Kleitabletten, rolzegels en een gouden dodenmasker

Behalve tientallen reliëfs, vindt u in de tentoonstellingszalen ook beelden van goden en gevleugelde wezens, zeldzaam ivoren inlegwerk, rolzegels, geglazuurd aardewerk, wapens en een gouden dodenmasker. Kleitabletten uit de eerste bibliotheek ter wereld, aangelegd door koning Assurbanipal, geven veel informatie over de taal, het schrift en de gedachtewereld van de Assyriërs. 

Nineveh was de hoofdstad van een wereldrijk

Met meer dan 100.000 inwoners was Nineveh rond 700 voor Christus een tijdlang de grootste en belangrijkste stad van de wereld. Kilometerslange muren met statige poorten omringden de stad met haar indrukwekkende paleizen, tempels en monumenten, talloze straatjes en weelderige parken. Van hieruit werd het immense Assyrische rijk bestuurd, door koningen met exotische namen als Esarhaddon en Assurbanipal.

Voor en na de Assyrische tijd

Het verhaal van de tentoonstelling gaat ook over de eerste bewoning van de plaats, de periode na de verwoesting van Nineveh en de val van het Assyrische rijk. Bovendien komt u alles te weten over de avontuurlijke herontdekking van de overblijfselen van de stad in de negentiende eeuw. Ook de zoektocht naar het Klassieke en Bijbelse Nineveh komt aan bod. Het verhaal eindigt bij de recente vernielingen van de ruïnes en vertelt over het belang van het werelderfgoed.


UNESCO | UNESCO, de VN-organisatie voor cultuur, heeft Nineveh patronage verleend en onderschrijft daarmee de internationale betekenis van de tentoonstelling. Niet eerder ontving een Nederlands museum UNESCO-patronage. Andere musea die deze eer recent te beurt vielen zijn het Grand Palais in Parijs en het Aga Khan Museum in Toronto.


Computeranimaties en reconstructie reliëfs

Nineveh schenkt bijzondere aandacht aan erfgoed in crisissituaties en manieren om het verleden voor de toekomst te behouden. Behalve computeranimaties van de oude stad, ziet u in de tentoonstelling ook een aantal reliëfs uit een paleiszaal die exact zijn nagebouwd met behulp van 3D-technieken en projectie van de oorspronkelijke kleuren. Een internationaal onderzoeksteam (o.a. van de Technische Universiteit Delft) gebruikte voor deze reconstructie foto’s die gemaakt zijn voordat de recente vernielingen plaatsvonden. Twee levensgrote replica’s van gevleugelde leeuwengoden uit het British Museum flankeren de ingang van de paleiszaal, zodat u zich als een koning in Nineveh kunt wanen. 

MK_banner

National Geographic is mediapartner van de tentoonstelling Nineveh


Toeslag € 2,50
Tijdens de looptijd van deze tentoonstelling (20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018) geldt voor bezoekers vanaf 18 jaar een toeslag van € 2,50 op de reguliere toegangsprijs van het museum, ook voor Museumkaarthouders (BankGiro Loterij VIP-KAART-houders betalen geen toeslag). Bezoekt u tijdens de looptijd van de tentoonstelling het museum nóg een keer, dan hoeft u niet opnieuw de toeslag te betalen. Dus bewaar uw toegangskaartje-met-sticker als betalingsbewijs.

Wat kunt u zien?Een greep uit de voorwerpen in de tentoonstelling
ExtraO.a. audiotours, rondleidingen en tentoonstellingsboeken
ActiviteitenO.a. lezingen, Minecraft en tekencursus
Along the Road to NinevehExpositie kunstenaar Qassim Alsaedy | t/m 25 maart 2018
Reconstructie paleiszaalKleurrijke reliëfs uit paleis koning Sennacherib
Geschiedenis NinevehOver legendarische koningen, vernietiging en herontdekking