Collegereeks voorjaar 2017

Een wandschildering uit het graf van de Egyptische koningin NefertariEen wandschildering uit het graf van de Egyptische koningin Nefertari
Een theatermasker van de oude GriekenEen theatermasker van de oude Grieken
In de collegezaalIn de collegezaal

Hoeveel krokodillen passen er in een mummie?

het college van zondag 5 februari 2017
door prof. dr. Maarten Raven
Wist je dat er in het oude Egypte niet alleen mensen werden gemummificeerd? Ook van dieren werden mummies gemaakt. In het Rijksmuseum van Oudheden worden een aantal van deze dierenmummies bewaard, en daar hoort ook een krokodil bij! Maar hoeveel krokodillen passen er nou eigenlijk in zo’n mummie? Conservator en egyptoloog prof. dr. Maarten Raven vertelt erover.

Hoe weet een archeoloog waar hij moet graven?

het college van zondag 12 maart 2017
door Joris Brattinga, MA
Een archeoloog is een echte speurder, altijd op zoek naar archeologische schatten. Daar moet ook flink bij gegraven worden! Maar hoe weet een archeoloog waar hij moet graven om iets te vinden? En zitten er bijvoorbeeld ook archeologische voorwerpen in de grond van je eigen achtertuin? Joris Brattinga is archeoloog en gaat er van alles over vertellen.

Waarom droegen Egyptische prinsessen een pruik?

het college van zondag 2 april 2017
door Fania Kruijf, BA
Als je naar de tekeningen van het oude Egypte kijkt, lijkt het of iedereen hetzelfde kapsel heeft. Dat komt omdat de oude Egyptenaren vaak een pruik droegen. Maar waarom deden ze dat eigenlijk? En maakte het nog verschil of je arm of rijk was? Fania Kruijf legt uit hoe het zit, maar ook hoe het leven van een Egyptische prinses eruitzag.

Waar lachten de oude Grieken om?

het college van zondag 7 mei 2017
door prof. dr. Ruurd Halbertsma
Ken jij een leuke mop of een goede grap? Dan heb je vast gevoel voor humor. De oude Grieken hadden zo hun eigen idee over humor en komedie. Waar moesten zij nou echt om lachen? Prof. dr. Ruurd Halbertsma is expert op het gebied van de oude Grieken en Romeinen. Hij laat je horen én zien waardoor oude Grieken moesten schateren.

Wat nam een Romein mee op reis?

het college van zondag 11 juni 2017
door Sander Müskens, MA
Het wordt alweer warmer buiten. Bijna tijd voor de zomervakantie! Heb je al nagedacht over wat je allemaal in je vakantiekoffer stopt? Schone kleren, spelletjes, een frisbee en natuurlijk ook een tandenborstel zijn onmisbaar. Maar hoe ging dat eigenlijk in de Romeinse tijd? Wat namen Romeinen mee als ze op reis gingen? Het antwoord krijg je van Sander Müskens.

Inschrijven

De collegereeks februari-juni 2017 is inmiddels begonnen, dus je kunt je niet meer inschrijven.

Tijdstip

Deze colleges van de MuseumJeugdUniversiteit worden gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (adres). Ze worden gegeven van 10.30 tot 11.30 uur of van 12.30 tot 13.30 uur. Je kunt de colleges alleen volgen op het tijdstip waarvoor je je hebt opgegeven. Tijdens de colleges kunnen je ouders het museum bezoeken.

Op de hoogte over nieuwe reeksen

Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuwe colleges van de MuseumJeugdUniversiteit? Geef dan je e-mailadres op voor de nieuwsbrief via de website van de MuseumJeugdUniversiteit. Als er nieuws is over bijvoorbeeld inschrijven voor nieuwe collegereeksen laten we je dat zo snel mogelijk weten.

Kosten

  • Deelname aan de reeks van vijf colleges in het Rijksmuseum van Oudheden (februari-juni 2017) kost € 25, incl. museumentree.
  • Je kunt alleen meedoen aan een volledige reeks. Het is niet mogelijk om apart aan een van de colleges mee te doen.
  • Betalen doe je online via iDEAL (zie de instructies in de bevestigingsmail die je ontvangt na je inschrijving via de website van de MuseumJeugdUniversiteit).