Goden van Egypte

12 oktober 2018 t/m 31 maart 2019

Tentoonstelling 'Goden van Egypte' Tentoonstelling 'Goden van Egypte'
Te zien in de tentoonstelling: ramsfinx met koning Taharka (foto © British Museum, Londen)Te zien in de tentoonstelling: ramsfinx met koning Taharka (foto © British Museum, Londen)
Blik in de tentoonstellingszaal van Goden van EgypteBlik in de tentoonstellingszaal van Goden van Egypte
Borstsieraad met godinnen Isis en NephtysBorstsieraad met godinnen Isis en Nephtys

Met de grote tentoonstelling Goden van Egypte brengt het Rijksmuseum van Oudheden vanaf 12 oktober 2018 weer vele topstukken naar Nederland. Meer dan vijfhonderd voorwerpen uit binnen- en buitenlandse musea brengen de Egyptische godenwereld tot leven en laten zien hoe groot de invloed van de goden op het leven van de oude Egyptenaren was. U ziet onder andere imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten. Nooit eerder was een tentoonstelling van deze grote omvang geheel gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk.

Samenwerking met Europese musea

Voor Goden van Egypte werkt het Rijksmuseum van Oudheden samen met het Egyptisch Museum in Turijn, dat beschikt over de tweede grootste Egyptische collectie ter wereld. Bovendien komen er bijzondere godenbeelden, reliëfs, stèles en mythologische papyri uit het British Museum (Londen), Musée du Louvre (Parijs), Kunsthistorisches Museum (Wenen), Roemer und Pelizaeusmuseum (Hildesheim), het August Kestner Museum (Hannover) en het Allard Pierson Museum (Amsterdam).

Op de poster van de tentoonstelling ziet u het dubbelbeeld van Horemheb en Horus uit het Kunsthistorisches Museum (Wenen)

Religie en magie in het oude Egypte

Het oude Egypte is doordrenkt van religie en magie. Verhalen over goden en de schepping bepaalden het wereldbeeld van de bevolking. In de tentoonstelling leert u fascinerende goden en symbolen herkennen en het Egyptische wereldbeeld beter begrijpen. Er is aandacht voor de functie van de tempels in het land, de talrijke rituelen waarmee de goden vereerd werden en de reis naar de onderwereld. Cruciaal was de positie van de farao, die immers de reïncarnatie van de god Horus op aarde was. Goden van Egypte sluit af met de Griekse en Romeinse veroveraars die de Egyptische goden naar hun eigen wereld brachten en de invloed van de Egyptische godenwereld op kunst en populaire cultuur van Europa. Zo zien we Egyptische goden een rol in moderne kunst, films en lifestyle spelen. In de tentoonstelling wordt dit geïllustreerd door objecten uit een bijzondere privécollectie.

Extra bij de tentoonstelling

Bij de tentoonstelling verschijnt een publieksboek (NE, €19,95) en zijn er gratis audiotours in het Nederlands en het Engels. Er worden diverse lezingen georganiseerd, er komt in de museumshop een speciaal winkelassortiment en er worden passende films tijdens het Leiden International Filmfestival getoond. Voor kinderen is er een speciale speur-audiotour met een ‘Grote Goden Quiz’. Ook zijn er familierondleidingen in het weekend en speciale Egyptische kinderactiviteiten tijdens de schoolvakanties.

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling is het museum 7 dagen per week open, dus ook op maandag. Met uitzondering van 5 en 19 november 2018. 


Goden van Egypte is de vijfde in een rij spraakmakende wintertentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden, na PetraCarthagoKoninginnen van de Nijl en Nineveh. De tentoonstelling komt tot stand met steun van het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Djoser Reizen en Kidsweek. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij.

Het Egyptische godenrijkCollegedag | 5 november 2018, 9.30 - 17.00 uur
ActiviteitenO.a. lezingen, studiedagen en filmvertoningen
Extra's voor kinderenFamilierondleidingen, audiotour en meer
ExtraRondleidingen en groepsbezoek
TentoonstellingsboekenGoden van Egypte
Wat kunt u zien? Een greep uit de voorwerpen in de tentoonstelling