Uitgeleend in 2012 en 2013

Afbeelding 1: marmeren kop die waarschijnlijk Aphrodite voorsteltAfbeelding 1: marmeren kop die waarschijnlijk Aphrodite voorstelt
Afbeelding 2: pot uit 800-500 v.Chr., gevonden in Well (Maasduinen, Noord-Limburg)Afbeelding 2: pot uit 800-500 v.Chr., gevonden in Well (Maasduinen, Noord-Limburg)
Afbeelding 3: de mummie van de priester AnchhorAfbeelding 3: de mummie van de priester Anchhor
Afbeelding 4: Romeinse glazen fles, gevonden in GeldermalsenAfbeelding 4: Romeinse glazen fles, gevonden in Geldermalsen
Afbeelding 5: reconstructie van TrijntjeAfbeelding 5: reconstructie van Trijntje
Afbeelding 6: objecten uit het grafveld Rhenen-DonderbergAfbeelding 6: objecten uit het grafveld Rhenen-Donderberg
Afbeelding 7: voorwerpen uit de Tell Deir 'Alla-collectieAfbeelding 7: voorwerpen uit de Tell Deir 'Alla-collectie
Afbeelding 8: de zijkant van een Nehalennia-altaar uit de collectie van het RMOAfbeelding 8: de zijkant van een Nehalennia-altaar uit de collectie van het RMO
Afbeelding 9: Romeins ruitermasker uit de wijk Matilo (langdurig bruikleen provincie Zuid-Holland)Afbeelding 9: Romeins ruitermasker uit de wijk Matilo (langdurig bruikleen provincie Zuid-Holland)
Afbeelding 10: Etruskische beeldjesAfbeelding 10: Etruskische beeldjes
Afbeelding 11: stenen bijlAfbeelding 11: stenen bijl
Afbeelding 12: ijzeren ploegschaarAfbeelding 12: ijzeren ploegschaar
Afbeelding 13: kanoopvormig beeldAfbeelding 13: kanoopvormig beeld
Afbeelding 14: dodenboek KennaAfbeelding 14: dodenboek Kenna
Afbeelding 15: ruiter op een kameelAfbeelding 15: ruiter op een kameel
Afbeelding 16: stuk van een Romeinse helmAfbeelding 16: stuk van een Romeinse helm
 • Van 24 maart t/m 12 augustus 2012 zijn in Museum het Valkhof in Nijmegen 300 objecten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te bewonderen in de tentoonstelling Waarom godinnen zo mooi zijn. De expositie vertelt over liefde en schoonheid in het oude Egypte, Griekenland, de Romeinse wereld en het Nabije Oosten. Parfumflesjes, sieraden en prachtige Griekse vazen geven een kijkje in schoonheid in het dagelijks leven; vruchtbaarheidsbeeldjes en mummiemaskers illustreren het belang van vruchtbaarheid en behoud van schoonheid na de dood.
  » Zie hiernaast afbeelding 1
 • Een pot, een urn en een hamer uit de Nederlandse prehistorische collectie zijn van 7 mei 2012 tot 1 januari 2015 in bruikleen gegeven aan Stichting Limburgs Landschap. De objecten zijn te zien in bezoekerscentrum de Maasduinen in Well.
  » Zie hiernaast afbeelding 2
 • Voor de tentoonstelling Het geheim van de slang in het Afrikamuseum in Nijmegen zijn 10 objecten uitgeleend. Te zien van 1 april t/m 5 oktober 2012.
 • Vanaf 18 maart 2012 zijn 35 Egyptische objecten uitgeleend aan het Museo Civico Archeologica in Bologna. Ze sieren daar de Egyptische afdeling t/m 1 januari 2015.
 • Van 11 februari t/m 27 mei 2012 zijn meer dan 225 objecten uit de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te zien in het National Museum of Scotland in Edinburgh, in de tentoonstelling Fascinating Mummies. Met verschillende mensenmummies, papyri, amuletten en beelden wordt het verhaal van Egyptische mummificatie uit de doeken gedaan en verteld over hedendaagse mummificatietechnieken. 
  » Zie hiernaast afbeelding 3
 • Op 23 augustus 2011 werd in het Archeon (Alphen aan den Rijn) het Archeologiehuis Zuid-Holland geopend. Het Archeologiehuis presenteert opgravingen uit Zuid-Holland vanaf 8000 voor Christus tot aan de 18e eeuw. Voor deze gezamenlijke presentatie van het Romeins Museum Alphen aan den Rijn, de Archeologische Werkgemeenschap Nederland en het Provinciaal Archeologisch Centrum Zuid-Holland heeft het Rijksmuseum van Oudheden in totaal 50 prehistorische en Romeinse objecten langdurig uitgeleend.
  » Zie hiernaast afbeelding 4
 • De reconstructie van de 'oudste vrouw van Nederland' is in langdurig bruikleen gegeven aan Museum de Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. De ruim 7000 jaar oude stoffelijke resten werden in deze omgeving gevonden bij de aanleg van de Betuwelijn. De reconstructie kreeg de naam Trijntje en is vanaf 9 december 2011 te zien in de vaste collectie van Museum de Koperen Knop.
  » Zie hiernaast afbeelding 5
 • 114 objecten uit het Vroeg-Middeleeuwse grafveld van Rhenen-Donderberg zijn uitgeleend aan Museum Het Rondeel (Rhenen) voor de tentoonstelling Eeuwige rust op de Donderberg. Van 17 december 2011 t/m 14 april 2012.
  » Zie hiernaast afbeelding 6
 • In de Universiteitsbibliotheek Leiden is de tentoonstelling Leidse archeologen in het Nabije Oosten te zien. Hiervoor is een aantal objecten (tussen ca. 1500 en 500 v.Chr.) uit de Tell Deir 'Alla-collectie uitgeleend - vondsten die zijn gedaan in een nederzettingsheuvel in Jordanië. Van 11 januari t/m 20 april 2012.
  » Zie hiernaast afbeelding 7
 • Voor de tentoonstelling At Home in the outland - romans on the way in het Vindonissa Museum (Brugg, Zwitserland) is een Nehalennia-altaar uitgeleend. Van 11 januari t/m 31 mei 2012.
  » Zie hiernaast afbeelding 8
 • Op de tentoonstelling Leiden in vogelvlucht zijn drie objecten uit de collectie Nederland in de Romeinse tijd te bewonderen: een replica van het Romeinse ruitermasker uit de Leidse wijk Matilo, de loden vloektabel en een hand van een bronzen standbeeld, beiden in de wijk Roomburg gevonden. Te zien in het Kinderrechtenhuis (het voormalige Heilige Geest Weeshuis) in Leiden, van 5 april 2012 t/m 1 april 2013.
  » Zie hiernaast afbeelding 9
 • Het Provinciaal Gallo-Romeins Museum te Tongeren presenteert de tentoonstelling De Etrusken - Una Storia Particolare. De expositie is een variant van de RMO-tentoonstelling van vorig jaar en bevat 112 voorwerpen uit de Etruskische collectie van het museum. Te zien van 16 maart t/m 25 augustus 2013.
  » Zie hiernaast afbeelding 10
 • De reizende tentoonstelling Expeditie Steentijd bevat 25 voorwerpen uit onze collectie Nederland prehistorie, waaronder een stenen bijl. De expositie is tot november 2013 te zien in Ecomare op Texel.
  » Zie hiernaast afbeelding 11
 • Het Archeologisch Museum Haarlem heeft enkele prehistorische objecten van ons geleend voor een tentoonstelling over de IJzertijd in Haarlem en omgeving. Te zien t/m 7 november 2013.
  » Zie hiernaast afbeelding 12
 • Voor de tentoonstelling Du Nil à Alexandrie. Histoires d’eaux in het Musée Royal de Mariemont (Bel) hebben we twaalf objecten uit de Egyptische collectie uitgeleend. Te zien t/m 29 september 2013.
  » Zie hiernaast afbeelding 13
 • In het Jubelparkmuseum (Bel) zijn t/m 19 januari 2014 drie Egyptische voorwerpen uit onze collectie te bewonderen in de tentoonstelling Schrijvers van contouren.
  » Zie hiernaast afbeelding 14
 • De Archäologisches Staatssammlung München (Dui) presenteert t/m 3 november 2013 een tentoonstelling over Alexander de Grote, met o.a. elf objecten uit onze klassieke oudheid-collectie.
  » Zie hiernaast afbeelding 15
 • Vijf voorwerpen uit onze Romeinse collectie zijn uitgeleend aan het Drents Museum (Assen), voor de tentoonstelling De Dode Zeerollen. Te zien t/m 5 januari 2014.
  » Zie hiernaast afbeelding 16