Mummiekist van Peftjaoeneith

Mummiekist van PeftjaoeneithMummiekist van Peftjaoeneith
Mummiekist van PeftjaoeneithMummiekist van Peftjaoeneith

De mummiekist van Peftjaoeneith is een van de mooiste in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De kist is gemaakt van ongewoon dik en zwaar hout en is prachtig beschilderd in vele kleuren. In het houtarme Egypte zal deze kist een fortuin gekost hebben. Maar Peftjaoeneith was dan ook iemand met een belangrijke functie: inspecteur van de tempeldomeinen.

Deksel van de kist

Het deksel toont diverse godenfiguren en teksten uit het dodenboek. Op de binnenkant van het deksel staat de hemelgodin Noet, met een zwart lichaam dat met sterren is bezaaid. Aan de zijkant staan afbeeldingen van de twaalf uren van dag en nacht.

De dood overwinnen

Veel afbeeldingen en tekens op mummiekisten verwijzen naar de wederopstanding na de dood. Zo is Peftjaoeneith afgebeeld met een groen gezicht, de kleur die symbool staat voor plantengroei en nieuw leven. Ook de pruik en de baard verwijzen naar het feit dat de overledene, net als de god Osiris, de dood reeds heeft overwonnen. Rond de schouders van de kist ligt een schitterende bloemenkraag, met veel verzorgde details. Een belangrijk element in dit soort kragen op mummiekisten is de lotusbloem, eveneens een teken van opstanding.

« klik op de foto voor een vergroting

materiaal: hout
lengte: 2,40 meter
datering: ca. 664 - 525 v.Chr.