Beeld van Maya en Merit

Beeld van Maya en MeritBeeld van Maya en Merit

Een van de onbetwiste pronkstukken uit de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is het dubbele grafbeeld van Maya en zijn vrouw Merit.

Maya was een van de grote mannen

Maya was een van de grote mannen in het Egypte van Toetanchamon en Horemheb, maar mogelijk is zijn carrière al eerder begonnen: tijdens de regeerperiode van de beroemde farao Achnaton. Onder Toetanchamon en Horemheb was hij een soort minister van financiën en had de leiding over alle grote bouwprojecten in het land. Ook de aanleg en het onderhoud van de belangrijke begraafplaatsen viel onder zijn verantwoordelijkheid, met name die van de farao's in het Dal der Koningen.

Offermaaltijden ontvangen en huis voor de ka

In Sakkara liet Maya een riant graf voor zichzelf en zijn vrouw Merit bouwen. Drie beelden uit dat graf horen sinds 1828 tot de collectie van ons museum. Ze zijn alledrie bijzonder goed bewaard gebleven. Ze zijn ook prachtig gemaakt, een staaltje vakmanschap met gevoel voor detail. Het dubbelbeeld heeft een plaatsvervangende functie voor de overledenen en dient om voedseloffers te ontvangen. Met serene blik zit het echtpaar te wachten op hun offermaaltijd. Ze hebben hun mooiste kleding aan: ragfijne linnen gewaden. Het beeld is ook bedoeld als een huis voor hun ka, een Egyptisch begrip dat ongeveer overeenkomt met wat in de westerse samenleving de ziel wordt genoemd.

« klik op de foto voor een vergroting

materiaal: kalksteen
lengte: 1,58 meter
datering: ca. 1335 - 1310 v.Chr.