Tijdens de voorbereiding van de vernieuwing van de Egyptische zalen van het Rijksmuseum van Oudheden hebben het museum en 3D-platform Sketchfab een aantal Egyptische beelden in 3D gefotografeerd. Als resultaat kunt u vijf millennia-oude beelden van alle kanten op uw scherm bekijken

« Hiernaast ziet u een voorbeeld: het dubbelbeeld van Maya en Merit. Door te scrollen kunt u in- en uitzoomen. Klik op de link hierboven om alle beelden te zien.

Egyptische beelden

Er is een selectie gemaakt van beelden uit de nieuwe Egyptische beeldengalerij. Het wereldberoemde dubbelbeeld van schatbewaarder Maya en zijn vrouw Merit krijgt daar een prominente plek, en was dan ook een uitgelezen kandidaat om in 3D de wereld rond te sturen. Daarnaast zijn de offertafel van Djefdi, een knielbeeld van Tjairy met de godin Hathor, de piramidion van Ptahemwia en een knielbeeld van Raia en de god Ptah te zien. Vanaf 18 november 2016 zijn de Egyptische zalen weer geopend en kunnen de beelden ook 'live' driedimensionaal bewonderd worden. 

Musea in 3D

Steeds meer musea laten collectiestukken in 3D scannen. Voor zowel het publiek als voor wetenschappers biedt dit grote voordelen ten opzichte van gewone foto’s, omdat de voorwerpen van alle kanten te bekijken zijn. Daarbij hebben 3D-bestanden voor de wetenschap vele andere voordelen. Bijvoorbeeld dat objecten heel nauwkeurig vastgelegd worden. Mocht een voorwerp om welke reden dan ook beschadigd raken, dan is de oorspronkelijke staat goed geregistreerd. De techniek om beelden met terugwerkende kracht als 3D-bestand vanuit gewone foto’s terug te halen, wordt ook steeds beter. Verschillende instellingen werken aan digitale 3D-reconstructies van vernielde of verdwenen kunstschatten uit oorlogsgebieden, zoals Irak en Syrië. 

De techniek

Om de beelden in 3D op het scherm te krijgen, worden er foto’s vanuit alle hoeken genomen. In dit geval zijn er zo’n tweehonderd tot vierhonderd foto’s per beeld gemaakt. Het resultaat is een 3D-afbeelding, die op het scherm van alle kanten bekeken kan worden. Sketchfab is een platform waarop dergelijke bestanden geplaatst kunnen worden. De digitale verwerking van de beelden werd verzorgd door Abby Crawford uit California, Thomas Flynn uit Londen en Néstor F. Marqués uit Madrid.