Nationaal Militair Museum schenkt Iraanse topstukken

6 december 2016

Bronzen armband en speld met gevleugeld fabelwezenBronzen armband en speld met gevleugeld fabelwezen
Een deel van de overgedragen wapensEen deel van de overgedragen wapens

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is onlangs uitgebreid met een schenking van het Nationaal Militair Museum: zo’n zeventig zwaarden, speerpunten, knotsen en bijlen van duizenden jaren oud uit Iran. Naast de wapens zijn ook paardentuig, armbanden, halsbanden en vaatwerk van brons overgedragen. Er zitten topstukken bij, zoals een speld van brons, versierd met een gevleugeld fabelwezen, en een schild met ingekraste roofdieren.


Een deel van de aanwinsten is te zien op de vaste presentatie Nederlanders en het oude Nabije Oosten (eerste verdieping).


Bronzen voorwerpen uit Luristan

De voorwerpen zijn te dateren tussen 2600 en 600 voor Christus. Het merendeel komt oorspronkelijk uit het westen van Iran, uit het ruige berggebied van Luristan. Het bronswerk uit Luristan is beroemd vanwege de goede kwaliteit en het hoogstaand vakmanschap. Het is vaak te herkennen aan de versiering met sterk gestileerde diermotieven. De bronzen voorwerpen zijn gevonden in grafvelden. Vermoedelijk gaat het om de graven van een rondreizend volk, want er zijn bij de grafvelden vooralsnog geen nederzettingen gevonden. Het bronzen paardentuig doet vermoeden dat het ruiters waren.

Waardevolle aanvulling oude Nabije Oosten-collectie

De voorwerpen zijn in de jaren 1960 en 1970 verzameld door Koninklijk Nederlands Leger- en Wapenmuseum in het Pesthuis te Leiden. Na verhuizingen naar Delft (1986) en naar het Nationaal Militair Museum in Soest (2014) verdwenen ze echter in de depots. De voorwerpen vormen echter een waardevolle aanvulling voor de oude Nabije Oosten-collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Die behoort tot de top van Europa. Met de schenking zijn ook wapens er nu buitengewoon goed in vertegenwoordigd.