Krokodillenmummie vol met gemummificeerde babykrokodillen

15 november 2016

Scan met babykrokodillen (blauw; scan: Interspectral)Scan met babykrokodillen (blauw; scan: Interspectral)
Detail-scan van een aantal babykrokodillen (scan: Interspectral)Detail-scan van een aantal babykrokodillen (scan: Interspectral)
Tijdens het scanonderzoek in 2015 (foto: Mike Bink)Tijdens het scanonderzoek in 2015 (foto: Mike Bink)

De drie meter lange Egyptische krokodillenmummie, een van de fraaiste dierenmummies van het Rijksmuseum van Oudheden, is een exemplaar vol verrassingen. Bij onderzoek van nieuwe, gedetailleerde CT-scans bleken er tientallen apart gemummificeerde babykrokodilletjes in de mummie te zitten. Dat is een uitzonderlijke ontdekking, want er zijn slechts enkele vergelijkbare krokodillenmummies bekend in de hele wereld.

Babykrokodillen op nieuwe scans

In 1996 toonde een CT-scan al aan dat er niet één grote krokodil, maar twee jonge krokodillen onder de windsels zaten. De grote krokodillenmummie werd onlangs speciaal voor de nieuwe zalen over het oude Egypte opnieuw gescand in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Dat gebeurde omdat het Zweedse bedrijf Interspectral, gespecialiseerd in high tech interactieve 3D-visualisaties, deze nieuwe scangegevens nodig had voor een spectaculaire 3D-applicatie in het museum. Daarbij kwamen de bijna vijftig jonge krokodilletjes aan het licht.

« klik op de foto's voor een vergroting

Verwijzing naar nieuw leven na de dood?

De egyptologen van het museum vermoeden dat de verschillende generaties krokodillen samen zijn gemummificeerd als verwijzing naar het oud-Egyptische geloof in verjonging en nieuw leven na de dood. Of wellicht waren er geen grote krokodillen voorhanden, terwijl daar wel om werd gevraagd om te kunnen offeren aan de goden. Met behulp van stukjes hout, proppen linnen, plantenstengels en touw heeft de mummie de vorm van één grote krokodil gekregen.

Verrassing voor egyptologen

De oude Egyptenaren mummificeerden allerlei diersoorten, meestal als eerbewijs aan een bepaalde godheid die zich in een dierenlichaam kon manifesteren. Krokodillen dienden zo als geschenk voor de god Sobek. De egyptologen van het museum zijn opgetogen over de bijzondere vondst: "Toen we aan dit project begonnen verwachtten we eigenlijk geen nieuwe ontdekkingen. De mummie was immers al eerder gescand. Dat er met high-tech 3D-scans en een interactieve visualisatie zoveel babykrokodillen ontdekt werden was een grote verrassing, ook in wetenschappelijk opzicht."

» meer informatie en afbeeldingen van de krokodillenmummie zelf

Virtuele autopsie in museumzalen

Museumbezoekers kunnen zich vanaf 18 november zelf wagen aan een virtuele 'autopsie' van deze 2500 jaar oude dierenmummie in de nieuwe zalen voor de Egyptische collectie. Met een interactief computerprogramma op een groot touch screen kunnen ze de krokodillenmummie én een mensenmummie laagje voor laagje onderzoeken. Op die manier valt er informatie te achterhalen over leeftijd, lichamelijke kenmerken en het mummificatieproces. Ook zijn de amuletten die de mummies meekregen tussen de linnen windsels in 3D te bekijken.