Livius e-nieuwsbrief oktober 2008: nieuws over de antieke wereld

9 oktober 2008

Romeins ruitermasker (bruikleen Provincie Zuid-Holland)Romeins ruitermasker (bruikleen Provincie Zuid-Holland)

Livius e-mailnieuwsbrief 36, 4 oktober 2008  

Onderstaande berichten zijn afkomstig uit de e-mailnieuwsbrief van Livius Onderwijs, een maandelijkse gratis nieuwsbrief voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten berust bij de redactie van de Livius Nieuwsbrief. Als u de nieuwsbrief elke maand zelf als e-mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met dit verzoek aan Livius.

Egypte

Toeristen worden bij de piramiden behoorlijk lastiggevallen door agressieve verkopers, zodat het ietwat lastig is onder de indruk te zijn van de veertig eeuwen die daar op u neerkijken. De Egyptische autoriteiten willen nu een hek om het terrein plaatsen om de verkopers buiten te houden. Niet elk probleem wordt daarmee opgelost - men denke slechts aan vogelpoep.

Meer piramiden: de 'verloren piramide', waarover deze nieuwsbrief al eens eerder schreef.

Er zou een nieuwsbrief te vullen zijn met alleen beelden die gevonden worden van Ramses II. Dit keer was het raak in Cairo.

Het Gronings Universiteitsmuseum heeft aan de hand van CT-scanse een driedimensionele reconstructie van de mummie 'Janus' gemaakt. Een webversie lijkt er nog niet te zijn.

De onvermijdelijke doctor Zahi Hawass is deze maand hier.

En verder: een Amerikaanse mummie (nieuwswaarde onduidelijk).

Mesopotamië

Deze maand geen stukje over de ondergang van ons erfgoed in Irak, maar twee hele gewone berichtjes: de opgraving van een Sumerische stad en die van een christelijk klooster.

Iran en Centraal-Azië

Er lijkt een Achaimenidisch fort te zijn gevonden bij of in Bam, waar ook een metaalwerkplaats is ontdekt.

En verder: een godenbeeld uit de Late Steentijd, hernieuwde opgravingen in Haft Tepe, een IJzertijdgraf dat met spijkers is gedecoreerd, een kapotte inscriptie, Sassanidische graven in het noorden van Iran (misschien dezelfde als vorige maand).

Griekenland

Leuk berichtje over de reconstructie van het geluid van Griekse harpen.

Een "zeer zeldzame" sarcofaag in Griekse stijl van een vrouw uit het Fenicische Larnaka op Cyprus scoort 2 op de Schaal van Ktesias: beslist niet zeldzaam, zie bijvoorbeeld deze sarcofaag in het museum van Palermo, dat er nog een half dozijn heeft uit Motya.

En verder: meer nieuws over dat grafveld in Thessaloniki (foto's), grafveld van Archontiko, Pelinna (vergezocht plaatje), een gouden grafkrans uit Vergina die al in de Oudheid naar een andere plek is overgebracht, een mooi standbeeld bij Kythnos, en op Cyprus: Pafos.

Rome en zijn rijk

Een interessant bericht over de invloed van de Romeinse expansie op de genetische variatie in Europa, met als bijeffect de kwetsbaarheid van sommige volken voor hiv. Daarmee verwant een bericht over de vondst van het skelet van een tuberculoseslachtoffer, waarvan men aanneemt dat het zal helpen de vroege verspreiding van de ziekte beter te begrijpen.

Een leuk voorbeeld van hoe een persbericht verkeerd kan worden begrepen: vermoedelijk heeft een archeoloog naar buiten gebracht dat de resten van vissaus die hij in Pompeii heeft opgegraven passen bij de bekende datum van de ondergang van Pompeii, maar het wordt uitgelegd alsof de datering nu is gepreciseerd door die vissaus. En vissausdateringen, zo kan uw redacteur u verzekeren, bestaan nog niet.

Het maandelijkse rijtje nieuws uit Groot-Brittannië: East Cleveland (met een foto die je het gevoel geeft dat het allemaal nep is), Enderby, Keswick, Saksische graven in Lakenheath, Leicestershire, Minshull Vernon, Moray, Northampton, Silchester (met wat vage speculaties over Boudicca), York, en een amusante soap rond een antiek christelijk amulet (vervolg).

En verder: het theater van Terracina, de stichting van Venetië en de Vlaamse opgravingen in Kelemantia (luchtfoto; Slowakije).

In de stad Rome: voltooiing van de restauratie van de Tempel van Hadrianus, een parkeergarage bedreigt archeologische resten, en huizen met mooie fresco's in Ostia.

Romeinen in de Lage Landen

Het vloektablet uit Matilo is nu in het Rijksmuseum van Oudheden.

Overig

Een Sarmatisch graf in Oekraine, de Fenicische stad Tharros (op Sardinië), Romeinse katapult te koop, Romeinse paardenraces in Jerash.

Will Smith gaat verder met zijn project de ondergang van de Nubische dynastie in de strijd met de Assyriërs te verfilmen.

Een tijdje geleden berichtten we over die Thor Heyerdahl-achtige expeditie om met een nagebouwd Fenicisch schip om Afrika heen te zeilen. Als u wil weten waar men nu is: klik hier.

Roger Pearse is een computerspecialist met belangstelling voor de christelijke satiricus Tertullianus. Hij begon enkele jaren geleden met het fotograferen en online plaatsen van middeleeuwse manuscripten. Daarbij ondervond hij aanvankelijk nogal wat tegenwerking van bibliotheken die de noodzaak niet zagen - waarom zouden internetsurfers immers geïnteresseerd zijn in wetenschap? Inmiddels begrijpen de bibliotheken dat ze wel degelijk een taak hebben, maar nu proberen ze er geld uit te slaan. Een kwade Pearse kwam tot een satire die Tertullianus waardig is, en hij ontmaskert de berichtgeving van de BBC als nogal eenzijdig. Maar hij is ook wel eens positief hoor.

Dwaasheid

Om de blunder van een journalist maar te weerspreken: de Romeinen kwamen niet in Amerika. East Cleveland ligt echt in Engeland.

De Elgin Soap

Korte inhoud van het voorafgaande:
http://en.wikipedia.org/wiki/Elgin_Marbles

De opening van het nieuwe Akropolismuseum is uitgesteld, en Italië geeft een stukje van het Parthenonfries terug. (De aanduiding dat het ooit links zat, is niet erg handig zolang er niet bij wordt gezegd of het gaat om welke zijde van de tempel.)

En tot slot

Uw redacteur trekt er een maandje op uit, maar neemt eerst nog een antiek biertje.

Jona Lendering