Livius e-nieuwsbrief september 2008: nieuws over de antieke wereld

4 september 2008

Romeins ruitermasker (bruikleen Provincie Zuid-Holland)Romeins ruitermasker (bruikleen Provincie Zuid-Holland)

Livius e-mailnieuwsbrief 35, 4 september 2008  

Onderstaande berichten zijn afkomstig uit de e-mailnieuwsbrief van Livius Onderwijs, een maandelijkse gratis nieuwsbrief voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten berust bij de redactie van de Livius Nieuwsbrief. Als u de nieuwsbrief elke maand zelf als e-mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met dit verzoek aan Livius.

Egypte

Het was niet te missen: er wordt DNA-onderzoek uitgevoerd naar twee kindermummies uit de tijd van Toetanchamon, zodat men de koninklijke familie uit die tijd beter kan traceren. Het nieuws lijkt ondertussen wat op dat rond een sportwedstrijd, met een voorbeschouwing waarvoor ook de National Geographic en de BBC zich laten gebruiken. Inmiddels is er de vooraankondiging van de einduitslag, en uiteraard zijn er auteurs die met gerelateerde artikelen over de doodsoorzaak van Toetanchamon en de grafkamer proberen ook wat aandacht te krijgen. Zo creëer je dus een hype. Ondertussen bedraagt de feitelijke nieuwswaarde precies nul.

En verder: Abydos; het graf van Senusret II; weer eens een mummie onder de scan; en een theorie over de mummie van Cleopatra.

Mesopotamië

"The Looting of Iraq is Over", zeggen de Iraakse autoriteiten, maar ondertussen is er ook dit bericht (geweldige foto!) over de ondergang van ons erfgoed in Irak. Uw redacteur had een gevoel van déjà vu.

Een lang artikel wijst op de mogelijkheid dat de Olympische Spelen oosterse antecedenten hebben, en uw redacteur plaatst kanttekeningen.

Iran en Centraal-Azië

Een tijdje geleden meldden we dat in de omgeving van Mazar-e Sharif de voorhellenistische stad Baktra was geworden - waar Zarathustra zou zijn vermoord en Alexander met Roxane trouwde. Franse archeologen hebben nu een begin gemaakt met het onderzoek.

De SAIS-SOAS gaat verder met zijn pogingen de Islamitische Republiek Iran in diskrediet te brengen: het is heel erg dat bij bouwwerkzaamheden in Susa archeologische vondsten verloren gaan, maar nee, daarachter zit geen Islamitisch beleid: er worden gewoon maatregelen genomen.

Ruim honderd nieuw ontdekte Bronstijdnederzettingen vullen het "gat" tussen de vroege Jiroftcultuur en de beter bekende IJzertijd.

En verder: het ontstaan van de akkerbouw in de Zagros; vrouwen aan de macht in de Burnt City; opgravingen in het noorden van Iran, met enkele raciale implicaties; een Parthisch fort; een Sassanidische stad; en die Skythische mummies nog maar een keer.

Griekenland

Een Zwitsers-Grieks team van chemici heeft bewijs gevonden dat men in de Romeinse tijd soms mensen mummificeerde.

Een Japanse seismoloog onderzoekt waarom het Parthenon eigenlijk nog overeind staat.

Een gouden krans uit een Macedonisch koningsgraf lijkt (al in de Oudheid) te zijn weggenomen uit een vorstengraf en ergens anders neergelegd.

En verder: computertechnieken om de fresco's van Santorini te reconstrueren (filmpje) en een artikel in de Times Literary Supplement over Herodotus.

Uit Bulgarije: oorrringen.

Rome en zijn rijk

Archeologen lijken de hoofdstad van de zuidoostelijke van de drie Dacische provincies te hebben gevonden. In het verlengde daarvan: een Dacische site in Oekraine.

En verder: een riool in Spanje; Cannae; Forum Cassii; een villa; een tempel; plus een leuk Romeins soldatenspel voor kinderen.

En het maandelijkse rijtje nieuws uit Groot-Brittannië: een graf uit de Late IJzertijd; Bognor; Monifieth; Newcastle (filmpje); een villa op het eiland Wight (wie verzint zo'n kop?!); een ring; een Caledonische strijdwagen; een Angelsaksisch kruis (prachtig).

Romeinen in de Lage Landen

De schedel van een door Germanen gedode Romeinse soldaat, ooit aan een boom genageld, is ontdekt bij Koblenz. En nog meer militaria: een klein jaar geleden voorspelde Momentum dat bij Minden een Romeins kamp moest zijn. Gevonden!

Een Romeinse armband is gevonden bij Beuningen, een dakpanoven in Bever, diverse vondsten uit Oudenburg, en de monniksgier blijkt in de Lage Landen te zijn geïntroduceerd door de Romeinen.

De provincie Limburg (de Nederlandse) maakt de resten van de Romeinse weg van Bavay naar Keulen beter zichtbaar. Wat verderop langs dezelfde weg, in Tienen, zijn opgravingen begonnen.

Overig

Iemand heeft onderzoek gedaan naar antieke moppen; de BBC vertelt ze na maar vertelt weinig over het eigenlijke onderzoek.

Berlusconi heeft, in de aanloop van de mega-deal die hij eind augustus met Khadaffi sloot, ook een geroofd standbeeld, de Venus van Cyrene, teruggegeven.

U weet dat die antieke standbeelden niet wit waren - hier hebt u een hele reeks voorbeelden van gekleurde beelden.

Uit Hollywood: een speelfilm, gebaseerd op Xenofons Anabasis; een film over Nefertite; en een leukere 300-spoof dan Meet the Spartans.

En verder: Fenicisch Malaga; Bronstijdfort op Cyprus; een mooie Nederlandse website over de magistraten van het Romeinse Rijk; en een gadget om, als je naar ruïnes kijkt, op een digitale bril te zien hoe het er vroeger uitzag.

Dwaasheid

Dat het hiëroglyfenschrift niet geheel ontcijferd zou zijn, was ooit het onderwerp van een grappig artikel van de Nederlandse assyrioloog Marten Stol. Maar soms haalt de werkelijkheid de komedie in.

En tot slot

Wat geef je aan een oudhistoricus die alles al heeft? Nou, dit.