Open Data beschikbaar voor ontwikkelaars

7 december 2011

Apps voor NederlandApps voor Nederland
Open DataOpen Data

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft zijn digitale collectiedata en -afbeeldingen beschikbaar gesteld voor het initiatief 'Open Cultuur Data' en de wedstrijd 'Apps voor Nederland', een wedstrijd waarbij ontwikkelaars worden uitgedaagd met behulp van Open Data applicaties te ontwikkelen. De gegevens zijn vrij beschikbaar voor hergebruik door ontwikkelaars onder een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (onder vermelding van: Bron: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden).

Apps voor Nederland

'Apps voor Nederland' duurt vier maanden en loopt t/m 31 december 2011. Applicaties kunnen uiteenlopen van websites, toepassingen voor mobiele telefoons tot plugins voor sociale media. Ze dienen gebruik te maken van minimaal één databron van het dataregister data.overheid.nl. Combinaties met andere databronnen zijn toegestaan. Ontwikkelaars kunnen mooie prijzen winnen: de totale prijzenpot bedraagt €12.000.

Open Data

Open Data is een veelbesproken onderwerp op dit moment. Na initiatieven in onder andere de VS en Groot-Brittannië, waarvan data.gov en data.gov.uk de bekendste zijn, ontstaan er steeds meer open data initiatieven in Nederland, zoals 'Apps for Amsterdam' in het voorjaar van 2011. Open data biedt vele mogelijkheden voor bedrijven, burgers, het onderwijs, wetenschap en overheden Met 'Apps voor Nederland' wil de overheid de bewustwording hierover stimuleren.