Nieuwe panoramafoto's op de website

15 september 2011

Tempel uit TaffehTempel uit Taffeh

Afdeling Egyptenaren 

Op deze website kunt u sinds kort nieuwe panoramafoto's van een aantal zalen in het museum bekijken. De Egyptische collectie is een van de belangrijkste van het museum. Op de vaste afdeling zijn de hoogtepunten verzameld in verschillende zalen. Een van die ruimtes kunt u via de techniek van de 360 graden-fotografie helemaal bekijken, alsof u er zelf middenin staat.

Tempelzaal

Ook de indrukwekkende Tempelzaal is op een panoramafoto vastgelegd. In deze entreezaal van het museum staat het grootste object uit de colletie van het Rijksmuseum van Oudheden, de tweeduizend jaar oude Egyptische tempel uit het dorpje Taffeh. Vanaf 1960 begon de Egyptische overheid met de bouw van een stuwdam in de Nijl. Een groot stuk land in het zuiden van Egypte zou daardoor onder water komen te staan. De vele oude cultuurschatten in het gebied dreigden hierbij verloren te gaan, maar UNESCO organiseerde een reddingsplan. Nederland hielp mee met die campagne. Als dank hiervoor ontving het museum een authentieke tempel uit dit Egyptische dorp.

Zalen voor vergaderingen, lezingen en ontvangsten

Tenslotte zijn ook panoramafoto's van twee nieuwe vergader- en presentatieruimtes van het museum gemaakt. Net als de Tempelzaal zijn deze zalen te huur voor vergaderingen, lezingen, presentaties en allerlei andere ontvangsten. Vooral de splinternieuwe Trajanuszaal is een lust voor het oog. Aan de muren van de grote, sfeervolle zaal hangen gipsafgietsels van de beroemde 'Zuil van Trajanus' in Rome. Ook staan er vitrines met authentieke voorwerpen uit de collectie Klassieke Oudheid van het museum.