Neanderthaler Krijn in 'Labyrint', 11 jan, Ned2, 21.25 uur

11 januari 2011

Artis impression van Neanderthaler Krijn (© Kennis&Kennis 2009)Artis impression van Neanderthaler Krijn (© Kennis&Kennis 2009)
Het fossiele schedelstuk van een NeanderthalerHet fossiele schedelstuk van een Neanderthaler

Het VPRO.NTR-programma 'Labyrint' gaat op dinsdag 11 januari over technologische evolutie. Het stukje schedel van Neanderthaler Krijn wordt in de uitzending als voorbeeld gebruikt. Hoe weten we bijvoorbeeld dat dit fossiele stukje bot van een Neanderthaler is? Het stukje schedel is vanaf 14 janauri in het echt te zien op onze vernieuwde afdeling 'Archeologie van Nederland'.

Over het tv-programma 'Labyrint'

De mens is van nature kunstmatig. In het vroege verleden maakten we al gebruik van techniek om te overleven. Uniek is dit echter niet, we waren niet de enige menssoort die hier gebruik van maakte. Ook de Neanderthaler jaagde met speren. Maar hoe weten we dat zo zeker? Neem nou het schedeldakje van ‘de eerste Nederlander' genaamd Krijn dat laatst gevonden werd. Hoe kunnen we aan zo'n klein stuk bot zien dat Krijn een Neanderthaler was? Of zelfs hoe hij gejaagd heeft?

Over Neanderthaler Krijn

Tussen het afval van een schelpenzuiger werd in 2001 voor het eerst op Nederlandse bodem een fossiel van een Neanderthaler gevonden. Het is een stukje schedel met daaraan een zware wenkbrauwboog. Onderzoek bevestigde dat het van een Neanderthaler uit circa 40.000 voor Christus moet zijn geweest, waarschijnlijk een jonge man. Deze eerste Nederlandse Neanderthaler kreeg de Zeeuwse koosnaam Krijn mee. Het fossiel is namelijk afkomstig uit het Middeldiep, een Noordzeegebied dat zo'n 15 kilometer voor de Zeeuwse kust ligt.

Neanderthalers zijn ontstaan in Europa, rond 350.000 voor Christus. Ondanks verschillen in bijvoorbeeld lengte en lichaamsbouw zijn ze nauw verwant aan ons. Zo'n 30.000 jaar gelden stierf de Neanderthaler uit, waarschijnlijk door de snelle klimaatswisselingen in de laatste ijstijd en een beperkt aanpassingsvermogen.