Gideon de Jong wint Grote Ken-je-Klassiekenquiz

16 april 2011

Gideon de Jong, winnaar van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2011Gideon de Jong, winnaar van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2011

De 15-jarige Gideon de Jong van het Stedelijk Gymnasium uit Arnhem won zaterdag 16 april de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2011. De landelijke finale werd gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden. Aangemoedigd door klasgenoten, leraren en familie, versloeg Gideon de negen overige gymnasiasten uit het hele land. Als prijs kreeg hij de Grote Ken-je-Klassiekenquiz 2011-bokaal, een uitgebreid boekenpakket van de uitgeverijen Athenaeum en Ambo en bovenal de onvergankelijke eer.

Strijd om felbegeerde titel 'Beste gymnasiast van Nederland'

De quiz werd gepresenteerd door classicus en schrijver Fik Meijer en bleef tot de laatste minuut spannend. De tien finalisten bleken zeer aan elkaar gewaagd te zijn. In drie rondes waarbij telkens drie gymnasiasten afvielen, baanden ze zich een weg naar de eindstreep. Tijdens de finale bleek hun ‘Klassieken-kennisniveau' van ongekende hoogte. Zelfs de jury stond af en toe perplex van de soms uitvoerige antwoorden. 'Wat betekent het Griekse woord tachygraphoi?' 'Welke Romeinse keizer sprak de woorden acta est fabula?' en 'Op welk dier baseerden de Grieken hun mythen over Cyclopen?' is een kleine greep uit de zestig pittige vragen die de gymnasiasten voor de kiezen kregen.

Winnaar uit Arnhem

Gideon de Jong van het Stedelijk Gymnasium in Arnhem bleek uiteindelijk de beste gymnasiast van Nederland en kan nu met trots zeggen: Veni, vidi, vici!. De finalisten waren de winnaars van de voorrondes die eerder dit jaar plaats vonden in het Allard Pierson Museum (Amsterdam), Tresoar (Leeuwarden), Museum Het Valkhof (Nijmegen) en het Rijksmuseum van Oudheden. De Grote Ken-Je-Klassiekenquiz wordt georganiseerd door de drie musea in het kader van de Week van de Klassieken. Dit is een initiatief van Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep en Uitgeverij Ambo, waarbij zij twaalf dagen lang (13 april t/m 24 april), extra aandacht besteden aan boeken uit en over de oudheid.