Eerste Ken-Uw-Klassieken-Pubquiz groot succes

22 april 2011

Een volle Tempelzaal tijdens de eerste Ken-Uw-Klassieken PubquizEen volle Tempelzaal tijdens de eerste Ken-Uw-Klassieken Pubquiz
De winnaars: het team van het Murmelliusgymnasium AlkmaarDe winnaars: het team van het Murmelliusgymnasium Alkmaar
Presentator van de avond, classicus Fik MeijerPresentator van de avond, classicus Fik Meijer
De deelnemers buigen zich over lastige vragenDe deelnemers buigen zich over lastige vragen
Het docententeam van het Murmelliusgymnasium in discussieHet docententeam van het Murmelliusgymnasium in discussie
De jury, met op de voorgrond het prijzenpakket voor het winnende teamDe jury, met op de voorgrond het prijzenpakket voor het winnende team

Het team van het Murmelliusgymnasium Alkmaar heeft de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz 2011 gewonnen. De allereerste aflevering van deze Klassieken-quiz voor echte kenners werd een groot succes. Ruim honderd mensen deden mee, verdeeld over 28 ploegen. De quiz werd georganiseerd in het kader van de Week van de Klassieken (13 april t/m 24 april) door het Rijksmuseum van Oudheden en Lampas, het tijdschrift voor Nederlandse classici. 

Murmelliusgymnasium grote winnaar

In de inspirerende setting van de Tempelzaal in het Rijksmuseum van Oudheden werd de kennis van maar liefst 28 deelnemende teams danig op de proef gesteld. Onder het genot van een drankje moesten zij het antwoord zien te vinden op de vragen die werden gesteld door classicus Fik Meijer, bekend van zijn toegankelijke boeken over de Klassieke wereld. Na een spannende strijd ging de ploeg van het Murmelliusgymnasium Alkmaar er op donderdagavond 21 april met de beker en bijbehorende eeuwige roem vandoor. Het winnende team bestond uit Bert Zonneveld, Christiaan Caspers, Cock van Montfoort, Malou Berghuis en Frank Broeke.

Lastige vragen

De deelnemers die het donderdag aandurfden om hun kennis over de oude Grieken en de Romeinen te testen hadden bepaald geen gemakkelijke avond. Bijzonder lastige vragen als ‘Wat is het laatste woord van de Aeneis?' en ‘Hoe heet de vader van Penelope?' lieten de hersenen van studenten, docenten en andere geïnteresseerde classici flink kraken. Vanaf het begin was duidelijk dat het winnen van deze pittige quiz geen gemakkelijke opgave zou worden. Deelnemers moesten hiervoor aardig wat kennis over onderwerpen als mythologie, geschiedenis, architectuur en filosofie in huis hebben. 

Een gezellig symposion

De jury van de Pubquiz bestond uit dr. Stephan Mols van de Radboud Universiteit in Nijmegen, Joëlle Bosscher, studie-coordinator Klassieken van de Universiteit Leiden en prof. dr. Ruurd Halbertsma, conservator Klassieke wereld van het Rijksmuseum van Oudheden. Juryvoorzitter prof. dr. Ineke Sluijter van de Universiteit Leiden maakte het vakkundige viertal compleet. Onder hun leiding worstelden de deelnemers zich door de open vragen, die werden afgewisseld met een plaatjesronde en een citatenronde. De informele sfeer en de open bar maakten de Pubquiz tot een combinatie van een gezellig symposion (een oud-Grieks drinkgelag) en een moeilijk examen. Aan het einde van de avond konden deelnemers en toeschouwers terugkijken op een geslaagd evenement, dat in 2012 een vervolg zal krijgen.