Visuele ontdekkingsreis langs topstukken uit de collectie met Pivot

12 juli 2010

het beginscherm van Pivothet beginscherm van Pivot

Visueel zoeken naar verrassende combinaties

Als allereerste museum heeft het Rijksmuseum van Oudheden met het programma Pivot een deel van de collectie online toegankelijk gemaakt. Pivot is een splinternieuwe digitale toepassing van Microsoft Live Labs om te zoeken binnen grote collecties. Door op een visuele manier te zoeken, komen de meest verrassende combinaties van objecten tevoorschijn. In Pivot kan de gebruiker zelf allerlei filters toepassen en met elkaar combineren. Bovendien is het mogelijk om verschillende grafische weergaven te kiezen en tot op het kleinste detail in te zoomen op de afbeeldingen. De toepassing van Pivot met de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is gemaakt door webbureau ab-c media.

Beginnen met de gehele verzameling 

Pivot geeft van begin af aan een visuele presentatie van de gehele verzameling. Dat is het grote verschil met conventionele zoekmachines, waarbij de gebruiker meestal zelf met een zoekvraag moet beginnen. Afhankelijk van de selecties die u maakt, duikt u vervolgens dieper de collectie in. Voor deze 'topstukkencarousel' zijn ruim tweehonderd hoogtepunten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden gebruikt. De prachtige objecten komen binnen deze visuele presentatie optimaal tot hun recht.

Bekijken

Om Pivot te bekijken is Silverlight 4 nodig. Indien nodig, wordt gevraagd deze plugin automatisch op uw computer te installeren.

Toelichting

  • bij openen komen alle topstukken in beeld
  • rechts onderin staat een knop om de toepassing schermvullend te bekijken
  • door op een object te klikken wordt het vergroot en komt de afbeelding centraal in beeld
  • aan de rechterkant verschijnt een beschrijving
  • gebruik vervolgens het scrollwieltje van de muis of de schuifregelaar rechts bovenin om tot op het kleinste detail in te zoomen
  • aan de linkerzijde staat een overzicht van beschikbare filters om selecties mee te maken, zoals jaar of materiaal
  • door meerdere vinkjes te zetten, is het mogelijk filters te combineren; de objecten schikken zich automatisch naar de nieuwe selectie
  • rechtsbovenin kan naast de standaardweergave ook worden gekozen voor een grafiek, voor meer inzicht in de verdeling over bijvoorbeeld jaren of materialen (maak een keuze bij 'Sort' )