Romeins bronzen wijnservies terug op vaste afdeling

6 juli 2010

Het complete Romeinse wijnserviesHet complete Romeinse wijnservies
Gedeelte van het Romeinse wijnserviesGedeelte van het Romeinse wijnservies

Vanaf dinsdag 6 juli is de vaste afdeling ‘Nederland in de Romeinse tijd' een bijzondere serie voorwerpen rijker. De 'schatvondst van Nistelrode' heeft op deze dag zijn definitieve plaats in het museum gevonden, nadat het is gerestaureerd en o.a. in het Noordbrabants Museum was te zien.

Boekje over de schatvondst 

De schatvondst is een Romeinse wijnservies dat in 2004 werd gevonden bij het Brabantse Nistelrode. Er is ook een boekje over verschenen: ‘De Schatvondst van Nistelrode - Romeinse luxe in het Bataafse land', geschreven door Richard Jansen (leider van het onderzoek) en Ruurd Halbertsma (conservator collectie klassieke wereld, Rijksmuseum van Oudheden). Het boekje is te koop in de Museumshop voor €7,95.

Een 30-delig luxe servies uit de Romeinse tijd

In het vroege voorjaar van 2004 deden archeologen een bijzondere vondst bij het Brabantse Nistelrode. Maar liefst dertig rijk versierde bronzen kannen, schalen, wijnzeven en kandelaars werden blootgelegd. Het was een Romeins wijnservies, uniek voor Nederland. De archeologen van Archol B.V. (faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden) legden verder een deel van een Bataafse nederzetting bloot. Die dateerde uit de periode eind 1ste tot begin 3de eeuw na Chr. Behalve het wijnservies vonden ze ook scherven, dakpannen, munten, mantelspelden en - via bodemsporen - plattegronden van drie boerderijen.

Verstopt voor plunderende Germanen

Het servies werd zo'n 1800 jaar geleden gebruikt om wijn te serveren tijdens feestelijke banketten. Waarschijnlijk zijn ze destijds begraven door de eigenaar, om ze uit handen te houden van plunderende Germanen. Vanwege de omvang en de uitzonderlijke kwaliteit is het servies een vondst van nationaal belang. In 2005 wees de staatssecretaris voor Cultuur het daarom toe aan het Rijksmuseum van Oudheden. Het onderzoek en het boekje kwamen tot stand met dank aan de Gemeente Bernheze, Archol B.V. en Erfgoed Brabant.