Tentoonstelling 'Pasja van het glas' te zien in Streekmuseum Burgum

26 mei 2010

Anne Tjibbes van der MeulenAnne Tjibbes van der Meulen

In het Friese Streekmuseum Burgum opent op 1 juni 2010 de tentoonstelling ‘Pasja van het glas'. De expositie is gemaakt door het Rijksmuseum van Oudheden en was vorig jaar in Leiden te zien. Streekmuseum Burgum heeft de tentoonstelling overgenomen van het RMO en laat bijna een jaar lang de unieke verzameling van de Friese onderwijzer Anne Tjibbes van der Meulen zien.

Kostbare collectie glas en kunstnijverheid

De Friese onderwijzer Anne Tjibbes van der Meulen bracht aan het begin van de vorige eeuw een kostbare collectie glas uit de klassieke oudheid en kunstnijverheid uit Nederlands Oost-Indië bij elkaar. De wapens, sieraden, Chinees porselein, parfumflesjes en amuletten vormen een bijzonder fraaie verzameling. Het meest bijzonder waren de honderden fragmenten mozaïekglas: ware miniatuurkunstwerkjes van glas.

Passie voor glas

Van der Meulen werkte vanaf 1886 als onderwijzer in gouvernementsdienst in Nederlands Oost-Indië. Daar begon hij kunstnijverheid te verzamelen. Later richtte hij het Indisch Museum in Burgum in, dat de grondslag vormde voor het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Op deze tentoonstelling waren ook diverse voorwerpen uit de kunstnijverheidscollectie van het Princessehof te bewonderen. De laatste acht jaar van zijn leven bracht van der Meulen door in Egypte, waar hij een grote passie ontwikkelde voor het glaswerk uit de oudheid. Bij zijn dood in 1934 kwam zijn kostbare collectie glas uit Rome, Egypte, Syrië, Palestina en Griekenland in het bezit van het Rijksmuseum van Oudheden.