Drukbezochte openingsavond 'Egyptische Magie'

TempelzaalTempelzaal
Ingang museumIngang museum
Tentoonstelling Egyptische MagieTentoonstelling Egyptische Magie
Tentoonstelling Egyptische MagieTentoonstelling Egyptische Magie
Tentoonstelling Egyptische MagieTentoonstelling Egyptische Magie
TempelzaalTempelzaal
DJ SwoolishDJ Swoolish
Bij de Twitter FountainBij de Twitter Fountain
GoochelaarGoochelaar
GoochelaarGoochelaar
Workshop amuletten makenWorkshop amuletten maken
Aura lezenAura lezen
Muziek en instrumenten uit de oudheidMuziek en instrumenten uit de oudheid
Speed-lezingSpeed-lezing
Speed-lezingSpeed-lezing
Workshop tekenenWorkshop tekenen
Workshop tekenenWorkshop tekenen
Workshop amuletten makenWorkshop amuletten maken
TempelzaalTempelzaal
TempelzaalTempelzaal

In een bomvol en bovenal gezellig Rijksmuseum van Oudheden werden vrijdagavond 15 oktober twee nieuwe tentoonstellingen geopend: het twee zalen omvattende 'Egyptische Magie' en de kleinere expositie 'Betoverend'. In totaal bezochten maar liefst 1.450 mensen de feestelijke avond. Er was deze keer niet gekozen voor een traditionele opening, met toespraken en officiële openingshandelingen. De avond had juist een ongedwongen en feestelijk karakter. Alle relaties van het museum waren uitgenodigd. De vele bezoekers konden kiezen uit een breed scala aan activiteiten en optredens en daar naar believen binnenlopen.

Alle zalen open

Alle zalen waren deze avond geopend. Al snel verspreidden de honderden bezoekers zich over het hele museum, waar ze de nieuwe tentoonstellingen konden bewonderen en overal lezingen, workshops en muziekoptredens tegenkwamen. Deskundige sprekers gaven drukbezochte speed-lezingen, er waren rondleidingen en muziek uit de oudheid op de Egyptische afdeling en de cursuszaal was gevuld met bezoekers die de workshop Egyptische-beeldjes-maken volgden. Natuurlijk was er ook volop magie deze avond: de auralezeres had het druk, velen lieten hun toekomst door tarotkaarten voorspellen en de goochelaars op de Griekse afdeling deden verbazingwekkende kunsten. In de Tempelzaal was het de hele avond druk en gezellig aan de borreltafels, met de loungeklanken van DJ-duo Swoolish als prettige stemmingsmakers. Liefhebbers van sociale media konden via Twitter laten weten wat ze van de avond en de tentoonstellingen vonden. Op het beeldscherm in de Tempelzaal kwamen alle berichtjes voorbij via een 'Twitterfountain'.

Complimenten voor de nieuwe tentoonstellingen

En gelukkig was er ook veel hulde voor de nieuwe tentoonstellingen, want uiteindelijk waren die de aanleiding voor alle feestelijkheden. Vele bezoekers lieten weten dat ze hadden genoten van hun rondgang over 'Egyptische Magie'. De twee zalen met maar liefst 300 voorwerpen laten zien hoe sterk tovenarij en magische praktijken waren verweven in het alledaagse leven van de Egyptenaren. De amuletten, scarabeeën, magische beelden en teksten, tovermessen, godenbeelden en toverboeken op papyrus zijn afkomstig uit topcollecties uit binnen- en buitenland. De basis vormt uiteraard de eigen collectie, maar speciaal voor deze tentoonstelling zijn bovendien objecten geleend van het Louvre en het British Museum. Ook 'Betoverend', de andere nieuwe expositie werd goed ontvangen. De prachtige zilveren sieraden en kleurrijke gezichtssluiers op deze bescheiden expositie zijn afkomstig van bedoeïenenvolkeren uit West-Azië en Noord-Afrika. Ze dateren uit de periode van het eind van de negentiende tot het midden van de twintigste eeuw en komen uit drie prvécollecties.

Het Rijksmuseum van Oudheden kijkt met veel genoegen en plezier terug op deze feestelijke openingsavond. Beide tentoonstellingen zijn te zien tot en met 13 maart 2011.

(klik op de foto's voor een vergroting)