Romeinse wc-demonen tijdens eerste college MuseumJeugdUniversiteit

MuseumJeugdUniversiteitMuseumJeugdUniversiteit

Op zondag 4 september jl. ging in het Rijksmuseum van Oudheden de tweede collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit van start. De eerste reeks liep van januari t/m juni 2009 en was volledig volgeboekt. Ook deze tweede collegereeks zat ver voor de begindatum vol. Maar liefst 137 kinderen kwamen zondag naar het eerste college.

Romeinse wc-demonen

Het eerste college van deze vijfdelige reeks had als onderwerp 'Hoe ziet de wc van een Romein eruit?'. Dr. Gemma Jansen, postdoctoraal onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vertelde over de opgravingen in de stad Pompeii en de wc's die daar gevonden zijn. Ze vertelde ook over het rioolsysteem en de beerputten die de Romeinen gebruikten. Zo hoorden de jonge toehoorders dat toverspreuken en de godin Fortuna de Romeinen beschermden tegen ‘wc-demonen'.

Steentjes Vesuvius voelen

De kinderen kregen vervolgens verschillende opdrachten. Bovendien mochten ze steentjes voelen die bij de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in Pompeii naar beneden zijn gekomen. Na afloop van het college konden ze vragen stellen aan Gemma Jansen. Het museum kreeg enthousiaste reacties van zowel de kinderen als hun ouders: "Ik vond het een leuk onderwerp, maar wel een beetje vies...", "Ik heb weer wat geleerd vandaag!" en "Wat een goed initiatief, deze MuseumJeugdUniversiteit!".

Hoe mooi was Cleopatra?

Het tweede college is op 4 oktober. Het wordt gegeven door Dr. Miguel John Versluys (docent klassieke archeologie Universiteit Leiden) en heeft als onderwerp 'Hoe mooi was Cleopatra?'. Alle colleges zijn inmiddels volgeboekt.

  • Wil je meer weten over de MuseumJeugdUniversiteit? Of wil je op de hoogte worden gehouden over nieuwe collegereeksen in 2010? Kijk bij het onderdeel 'Kids/MuseumJeugdUniversiteit' op deze website.